Ανάλυση: «Χέρι – χέρι» τα capital controls με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Ανάλυση: «Χέρι – χέρι» τα capital controls με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται ότι capital controls και αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα πάνε χέρι –χέρι. Η Τρόικα, σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της με την Ένωση των Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ), φάνηκε σκεπτική στο ενδεχόμενο άμεσης άρσης των capitalcontrols, καθώς υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε την ευκαιρία μαζικής εξόδου κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες στην πιο λεπτή φάση της ανακεφαλαιοποίησης. Η συμμετοχή των Ελλήνων ιδιωτών στις αυξήσεις των τραπεζών είναι πια στην διακριτική ευχέρεια των εποπτικών αρχών , δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος , οι οποίες σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών θα διαμορφώσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες των ανακεφαλαιοποιησεων.

Τούτων δοθέντων η μέθοδος του book building συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για τις ελληνικές τράπεζες αναφορικά με την διαδικασία αυξήσεων κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη των τραπεζών βρίσκονται στην αλλοδαπή ώστε να μαζέψουν κεφάλαια είτε με συνεχή road shows σε funds είτε με καταρτισμό σχεδίων για συμμετοχή σε σχήματα στήριξης του ενεργητικού των τραπεζών. Το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο και οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά και από θεσμικούς με μεγάλη πείρα, όπως η Northern Asset Management του κ. Γ. Παπαμαρκάκη ή άλλα funds, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και κάνουν ραντεβού. Ερωτηματικό προς το παρόν αποτελεί η στάση των ήδη μεγαλομετόχων των ελληνικών τραπεζών (Κατάρ στην Alpha, Fairfax στη Eurobankκ.λ.π.). Στο φόντο αυτό έντονη είναι η φημολογία σε τραπεζικούς κύκλους ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σχεδιάζει να μπει στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση είναι κομβικό για να αποφασίσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τελικά για τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου Επίσης αναμένουν τα τελικά ποσά των κεφαλαιακών αναγκών όπως και τους όρους των αυξήσεων . Όσο λιγότερα θα είναι τα ποσά , τόσο ελκυστικότερη θα είναι γι αυτούς η συμμετοχή και η προοπτική για μελλοντικά κέρδη.

*Ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος είναι συνδεδεμένος αντιπρόσωπος της ΛΕΩΝ ΔΕΠΟΛΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή