Επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης της έκτασης στο Ελληνικό

Επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης της έκτασης στο Ελληνικό

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που συνεχίζεται η διχογνωμία στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, επανενεργοποιείται η αξιοποίηση του Ελληνικού. Ολα δείχνουν την πρόθεση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να επανεκκινήσει η διαδικασία αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, η οποία έχει «παγώσει» σχεδόν 10 μήνες μέχρι σήμερα. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και ο πρόεδρός του, Στέργιος Πιτσιόρλας, σκοπεύουν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών, με πρώτο βήμα τον ορισμό νέας διοίκησης στην εταιρεία «Ελληνικόν Α.Ε.».

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να «φουλάρει» τις μηχανές για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Πιτσιόρλας, μιλώντας προς την ελληνική The Huffington Post, το πρακτορείο Bloomberg και την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», υπεραμύνθηκε της ανάγκης οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν γρήγορα. Ο ίδιος προέβλεψε ότι μέσα στο 2016 θα ολοκληρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΕΕΣΣΤΥ, του ΔΕΣΦΑ, του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Αφάντου. Επίσης προέβλεψε ότι θα «τρέξει» και το Ελληνικό, όπως και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ. Σχετικά με το Ελληνικό, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως και ότι θα απαιτηθεί μια τελική συνεννόηση με τους επενδυτές.

Μιλώντας στη The Huffington Post, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι «στην κόντρα που γινόταν μέχρι τώρα υπέρ και κατά του Ελληνικού, δεν υπήρξε μια νηφάλια δυνατότητα για συζήτηση επί διαφόρων πλευρών του έργου… Δεν μπήκαν ποτέ σε μια συζήτηση με τους επενδυτές για προβλήματα που αφορούν τους δήμους τους και πρέπει να λυθούν». Τέλος, ο κ. Πιτσιόρλας διαπιστώνει ότι το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας αυξάνεται μέρα με τη μέρα για τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου.

«Καθημερινά διαπιστώνουμε εδώ στο ΤΑΙΠΕΔ πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον», είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, προσθέτοντας ότι προέρχεται από όλες τις πλευρές, από Αμερική, Ευρώπη, αραβικό κόσμο, Κίνα, πρόσφατα και από την Ινδία. Σε διαφορετικό κλίμα, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) Χρ. Σπίρτζης δηλώνει ότι οι Ελληνες «θα κλάψουν» για τις αποκρατικοποιήσεις που υλοποιούνται τη συγκεκριμένη περίοδο. Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε χαρακτηριστικά: «Θα κλάψουμε! Και θα σας πω και γιατί θα κλάψουμε. Γιατί έχει επιβληθεί στη χώρα να προχωρήσουν εννέα ιδιωτικοποιήσεις…». Κατά τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτές τις αποκρατικοποιήσεις και ότι είναι αναγκασμένη να τις προχωρήσει λόγω της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015. «Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις όπως έχουν προγραμματιστεί να προχωρήσουν είναι από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι διαγωνισμοί και οι όροι, δεν είναι ένα μοντέλο που το πιστεύουμε, είναι όμως μέσα στη συμφωνία της χώρας και είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι κεραίας να την ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης. Πάντως και ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ υποστηρίζει πλέον ότι οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν, καθώς δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αφού από αυτήν εξαρτώνται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Τέλος, αναφερόμενος στα δημοτικά τέλη που διεκδικούν διάφοροι δήμοι από κάποιους παραχωρησιούχους (ΔΑΑ, ΟΛΠ κ.ά.), ο κ. Σπίρτζης διαφοροποιήθηκε από τις αιτιάσεις των πολλών δήμων. Σημείωσε ότι στις μεγάλες παραχωρήσεις πρέπει να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, αλλά έκανε λόγο για αρκετές παράλογες περιπτώσεις. «Εχουμε δήμους που έχουν διεκδικήσει τέλη, σαν να είναι τα κτίρια σε δρόμους που διέρχονται μέσα από τα όριά τους», είπε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή