Αντίθετος ο Μοσκοβισί στον κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Αντίθετος ο Μοσκοβισί στον κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής κλιμακωτού συντελεστή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ξεκαθαρίζει ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαιώνοντας τη σχετική αποκάλυψη της «Κ». Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ότι εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.

«Εάν τα κράτη-μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του με ημερομηνία 21/10/15. Ο επίτροπος σημειώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 132 παράγραφος 1 της οδηγίας ΦΠΑ, τα κράτη-μέλη απαλλάσσουν την εκπαίδευση που παρέχεται από δημόσιους οργανισμούς ή άλλους οργανισμούς που το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος αναγνωρίζει ότι έχουν παρεμφερείς σκοπούς. Τα κράτη-μέλη διαθέτουν κάποιο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας ως προς τον καθορισμό των ιδιωτικών οργανισμών που θα μπορούσαν να υπαχθούν στην εν λόγω διάταξη.

Επιπλέον, για άλλους οργανισμούς εκτός των οργανισμών δημοσίου δικαίου (π.χ. ιδιωτικά σχολεία) η εν λόγω φορολογική απαλλαγή δύναται να εξαρτάται από την τήρηση μιας ή περισσότερων από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 133 της οδηγίας ΦΠΑ, κάτι που η Ελλάδα δικαιούται να πράξει για να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της φορολογικής απαλλαγής.

Εάν τα κράτη-μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή