Κάτω του 8% προσγειώθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων

Κάτω του 8% προσγειώθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μονοψήφια ποσοστά έχουν προσγειωθεί σήμερα οι περισσότερες αποδόσεις των διεθνών ομολογιακών εκδόσεων των ελληνικών επιχειρήσεων σε σύγκριση με το ξεκίνημα της χρονιάς. Τα εταιρικά διεθνή ομόλογα ακολουθούν ως είθισται την αποκλιμάκωση που παρατηρείται στα κρατικά ομόλογα (10ετή, 5ετή, 3ετή), όπου οι αποδόσεις και των τριών ομολόγων χθες το μεσημέρι είχαν συγκλίνει χαμηλότερα του 8%.

Πιο συγκεκριμένα, το 10ετές ελληνικό ομόλογο εμφάνιζε απόδοση 7,55%, το 5ετές ομόλογο είχε απόδοση 7,25% και το 3ετές ομόλογο παρουσίαζε απόδοση 7,60%.

Τα εταιρικά διεθνή ομόλογα ξεκίνησαν το 2015 με ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, καθώς η χώρα εισερχόταν σε προεκλογική περίοδο. Η νευρικότητα ήταν έκδηλη στην ελληνική οικονομία σε μία χρονιά όπου ήδη διεξήχθησαν δύο έκτακτες εθνικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα.

Οπως αποτυπώνεται και στον πίνακα της «Κ», οι αποδόσεις στις 9 Ιανουαρίου 2015 για τις 10 ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες παρέμειναν σε απαγορευτικά επίπεδα για μία πιθανή αναχρηματοδότηση αυτών των εκδόσεων μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Μετά από 9 μήνες παρατηρείται σοβαρή αποκλιμάκωση για το σύνολο των εταιρειών, γεγονός που δείχνει ότι αφενός έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος του Grexit για τη χώρα και αφετέρου οι επιχειρήσεις με τις οικονομικές τους επιδόσεις και την εξωστρέφειά τους προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους αγοραστές, προκειμένου να ανέβουν οι τιμές και να υποχωρήσουν οι αποδόσεις. Ωστόσο, όπως εξηγούν στην «Κ» διαχειριστές ομολογιακών εκδόσεων, σε dealing rooms τραπεζών η εικόνα της ελληνικής οικονομίας σήμερα παρουσιάζεται ασφαλώς πολύ καλύτερη σε σχέση με το ξεκίνημα του 2015, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Δηλαδή μία άσχημη είδηση ή μία χρονική καθυστέρηση στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές των ομολογιακών εκδόσεων στα επίπεδα που ήταν πριν 9 μήνες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει για τις επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει διεθνή ομόλογα και λήγουν το 2016 και το 2017.

Επειδή θα χρειασθεί να αναχρηματοδοτήσουν αυτές τις εκδόσεις με τις υπάρχουσες αποδόσεις, το κόστος χρήματος παραμένει ιδιαίτερα ακριβό. Γι’ αυτό ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας ζητεί από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Τελευταία περίοδος που οι εισηγμένες επιχειρήσεις κατάφεραν να προχωρήσουν σε εκδόσεις διεθνών ομολόγων ήταν το α’ 4μηνο του 2014, όταν η Ελλάδα προσπάθησε δειλά δειλά να επανέλθει στις διεθνείς αγορές χρήματος χωρίς όμως αποτέλεσμα. Από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι και σήμερα η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών και με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα, με το φάσμα της χρεοκοπίας να πλανάται πάνω από ιστορικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή