Αντιδρούν οι φορείς στην αύξηση εισφορών

Αντιδρούν οι φορείς στην αύξηση εισφορών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της εργασίας και διόγκωση της αδήλωτης εργασίας εκφράζουν οι επιχειρηματικοί φορείς της βιομηχανίας και του τουρισμού εάν αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές, όπως άφησε να εννοηθεί χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Αντιδράσεις προκαλεί, βέβαια, και η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για συγχώνευση της κύριας με την επικουρική σύνταξη, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πλέον σθεναρά ότι η επικουρική ασφάλιση πρέπει να παραμείνει αυτόνομη, στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστική η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΕΑ (υπερεπικουρικό των μισθωτών) που ζητάει από τον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο να δώσει λύση το συντομότερο δυνατόν σε αυτό το κορυφαίο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό θέμα, με τη διατήρηση του αναδιανεμητικού ρόλου της κοινωνικής ασφάλισης, με τη διατήρηση των δύο αυτοτελών πυλώνων της σύνταξης, κύριας και επικουρικής και με κοινωνικό πρόσημο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται άλλωστε και η έντονη κινητικότητα που αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες στο ασφαλιστικό, καθώς τα περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναζητεί εναγωνίως την ενίσχυση της επικείμενης μεταρρύθμισης με «αναδιανεμητικά στοιχεία» προκειμένου το νέο σύστημα να παρουσιάζει κοινωνικό πρόσημο και να καμφθούν έτσι οι έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, το υπουργείο εξακολουθεί να αναζητεί πόρους ύψους 900 εκατ. ευρώ και εφόσον δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη σε σχέση με τη στάση των θεσμών, αυτά θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές των συντάξεων. Υπό την πίεση των μεγάλων περικοπών και μάλιστα σε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ, στο υπουργείο επαναφέρουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά τουλάχιστον 2 μονάδες, χωρίς να αποκλείεται το κόστος να μοιραστεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Αν και η πρόταση φαίνεται πως απορρίφθηκε ήδη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις, οι επιχειρηματικοί φορείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς ήδη η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα μη μισθολογικά κόστη στην Ευρώπη. Σε ανακοίνωσή τους, μάλιστα, επισημαίνουν ότι το θύμα θα είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας οδηγεί σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω διόγκωσης της ανεργίας και αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας. Σε κοινή ανακοίνωσή τους ΣΕΒ, ΣΒΑΠ, ΣΒΒΕ, ΣΒΘΚΕ, ΣΕΒΠΔΕ και ΣΕΤΕ επισημαίνουν πως η ζημιά δεν σταματάει στο ασφαλιστικό σύστημα. Επεκτείνεται και στο φορολογικό σύστημα, όπου μειώνεται η φορολογική βάση και αυξάνεται η φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων (επιχειρήσεων και ιδιωτών). Τέλος, πλήττεται και η νόμιμη απασχόληση, δημιουργώντας ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις οργανωμένες επιχειρήσεις που δεν εισφοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς φορείς, προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνονται στη σημερινή συγκυρία ανεδαφικές και εν τέλει αναποτελεσματικές, καθώς θα επιτείνουν την ύφεση που είναι προ των πυλών, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνεται ότι αντί η κυβέρνηση να καταφεύγει στη λύση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της νόμιμης απασχόλησης, πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μείωση της διαφοράς μεταξύ του συνολικού μισθολογικού κόστους της επιχείρησης και του καθαρού εισοδήματος των εργαζομένων. «Αυτή θα είναι μια πραγματικά ριζοσπαστική πολιτική υπέρ των εργαζομένων, αλλά και συνολικότερα υπέρ της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή