ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντατικές επαφές Αθήνας με τους δανειστές

entatikes-epafes-athinas-me-toys-daneistes-2108063

Διαρκείς επαφές έχουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της επικείμενης κατάθεσης των δύο Ν/Σ αυτής της εβδομάδας.

Πρόκειται για το Ν/Σ περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται για την προώθηση των απαραίτητων διορθώσεων και των μέτρων που δεν έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες της «Κ», την Τρίτη το απόγευμα οι δύο πλευρές εξέταζαν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι προνομιούχες μετοχές του δημοσίου που κατέχουν ακόμα η Εθνική και η Eurobank στο πλαίσιο ανακεφαλοποίησης των τραπεζών. Μάλιστα το θέμα αυτό είναι ένα από τα τελευταία που πρέπει να ολοκληρωθεί για να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι οι επαφές είναι συνεχείς τις τελευταίες μέρες σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να προχωρήσει ομαλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό και σήμερα υπάρχουν τέτοιου είδους συναντήσεις των δύο πλευρών.

Να σημειωθεί ότι σε σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, διαπιστώθηκε –κατά την ελληνική πλευρά- ότι έχει υλοποιηθεί σχεδόν το 90% του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων αλλά παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα θέματα όπως αυτά των πλειστηριασμών, του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα Φαρμακεία.

Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος για να φτάσει ο βαθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων στο 90%.