Ανατροπή στον υπολογισμό συντάξεων

Ανατροπή στον υπολογισμό συντάξεων

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος, μεικτός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είτε θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά (ανεξάρτητα από το πότε θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης) είτε θεμελίωσαν δικαίωμα έως το τέλος του 2014, υπέβαλαν όμως αίτηση από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας σε συνδυασμό με τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για το Δημόσιο που προωθείται στη Βουλή, οδηγεί σε μικρές αυξομειώσεις των συντάξεων περίπου 100.000 ασφαλισμένων που υπολογίζεται πως θα αποχωρήσουν την επόμενη 5ετία. Στο νέο σύστημα υπάγονται πλέον όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από 1/9/2015, ανεξάρτητα από το πότε θεμελίωσαν δικαίωμα όπως και όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015 ανεξάρτητα από το πότε έφυγαν ή θα φύγουν.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, εξέδωσε χθες εγκύκλιο για την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2015, σε όλα τα Ταμεία. Αντίστοιχες νομοτεχνικές βελτιώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αναλυτικά, η σύνταξη θα υπολογίζεται με μεικτό τρόπο, τη βασική συν αναλογική για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά, και τον παλαιό τρόπο για τα έτη από το 2010 και πίσω, για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015 καθώς και για όσους έχουν θεμελιώσει μέχρι 31/12/2014 και η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1/9/2015. Στον νέο τρόπο εντάσσονται και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, όπως υπάλληλοι του ΟΣΕ, των ασφαλιστικών Ταμείων και των Σιδηροδρομικών Δικτύων.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι εκτός από αυτούς που είχαν θεμελιώσει το 2014 και δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος πλήττονται και όσοι ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης με αναστολή.

Να σημειωθεί ότι, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, βάσει των νόμων του 2010 (3863 και 3865) προβλέπει για τους ασφαλισμένους πριν από το 2011 τα εξής:

• Το μέρος της σύνταξης για τα έτη ασφάλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τις παλαιές διατάξεις, πριν από την ψήφιση του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Στο ΙΚΑ η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα 5 καλύτερα έτη της τελευταίας δεκαετίας και ποσοστό αναπλήρωσης 70%, ενώ σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, υπάρχει μεικτό ποσοστό αναπλήρωσης.

• Το μέρος της σύνταξης για τα έτη από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης, υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές των νόμων 3863 και 3865/2010 και με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισης. Επίσης οι ασφαλισμένοι δικαιούνται τμήμα της Βασικής Σύνταξης η οποία και θα υπολογιστεί επί του συνόλου του χρόνου ασφάλισης.

Το τελικό ποσό θα προκύπτει πλέον από το άθροισμα των δύο τμημάτων. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 1.1.2011 και μετά, που θα συνταξιοδοτηθούν μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, δικαιούνται εξ ολοκλήρου βασική σύνταξη συν αναλογικό ποσό, με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισής τους.

Ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση της 35ετίας στο Δημόσιο

Ανατρέπεται και στην πράξη το καθεστώς συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς σε εφαρμογή του 3ου μνημονίου, υπουργική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για κατάργηση της 35ετίας χωρίς όριο ηλικίας στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου 50.000 με 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι θίγονται από τη νέα απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, καθώς κλείνει μέσα σε 6 χρόνια, κάθε πόρτα ή παράθυρο συνταξιοδότησης νωρίτερα από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, ή του 62ου, με 40 έτη ασφάλισης και στο Δημόσιο.

Με τη νέα υπουργική απόφαση, που στηρίζεται στο 3ο μνημόνιο, αλλάζει το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι πρότινος στο Δημόσιο, και εξισώνεται πλέον με τον ιδιωτικό τομέα. Συνδέεται δηλαδή η συνταξιοδότηση όχι μόνο με τα έτη υπηρεσίας αλλά και με συγκεκριμένο όριο ηλικίας.

Πρακτικά, επιβαρύνει τους δημοσίους υπαλλήλους, κυρίως παλαιούς ασφαλισμένους με 35ετία και γονείς με ανήλικα, με επιπλέον χρόνο ασφάλισης, καθώς τους εγκλωβίζει από τη συνταξιοδότηση, από 6 μήνες έως και 17 χρόνια. Διασώζονται δε, μόνο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν συμπληρώσει μέχρι τη 18η Αυγούστου 2015 τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τόσο δηλαδή τον χρόνο ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας. Εντύπωση προκαλεί η πρόβλεψη ότι από τα νέα όρια θίγονται και ασφαλισμένοι που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία χωρίς όριο, ή 37 έτη ασφάλισης, πριν από τις 18 Αυγούστου 2015, εφόσον δεν έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης. Στην αντίστοιχη υπουργική απόφαση για τον ιδιωτικό τομέα, ορίζεται ότι δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως τις 18 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Βάσει της απόφασης για όσους συνταξιοδοτούνταν με 35ετία, μπαίνει όριο το 58ο έτος για το 2015 και αυξάνεται μέχρι τα 62, ενώ για 37ετία το όριο ξεκινά από το 55ο έτος.

Παγίδα θεωρούν οι ειδικοί και την πρόβλεψη ότι όσοι μέχρι και το 2021 δεν προλάβουν να συμπληρώσουν τα έτη ασφάλισης, από το 2022 και μετά η πόρτα εξόδου ανοίγει με τη συμπλήρωση 40 ετών δουλειάς.

Συνεπώς, στον πίνακα 1 υπάγονται οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 35-37 έτη ασφάλισης μέχρι και την 31/12/2021. Συγκεκριμένα, υπάγονται τα πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 18/8/2015 αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το ισχύον, κατά περίπτωση, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης, υπάγονται και όσοι συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 35 ή 37 ετών ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.

Στον πίνακα 2 υπάγονται τα πρόσωπα που η σύνταξή τους καταβάλλεται με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις των βαρέων ή στην περίπτωση γονέων με ανίκανο τέκνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή