Πώληση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε distress funds προτείνει η Nomura

Πώληση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε distress funds προτείνει η Nomura

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, με στόχο όχι μόνο τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για την κάλυψη των οφειλών της, αλλά και τη συμμετοχή ιδιωτών (distress funds) στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διαχείριση αυτών των επιχειρήσεων, προτείνει η Nomura ως μέτρο για την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, οι υφιστάμενοι μέτοχοι προτείνεται να συμμετέχουν με ποσοστό 8% του μεταφερόμενου δανείου προς αναδιάρθρωση, με στόχο την από κοινού σύμπλευση των συμφερόντων μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων και των νέων ιδιωτών που θα αγοράσουν τα δάνεια και θα συνεισφέρουν κεφάλαια.

Στην πολυσέλιδη πρόταση που έχει καταθέσει ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας ο διεθνής οίκος, προτείνει τη δημιουργία μιας νέας δευτερογενούς αγοράς, αυτής της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την είσοδο επιχειρήσεων που θα αγοράσουν ή θα διαχειριστούν τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα στεγαστικά ή τα καταναλωτικά δάνεια. Το άνοιγμα της νέας αγοράς θα γίνει με τη χορήγηση έως και πέντε αδειών για την είσοδο στη χώρα μας ισάριθμων εταιρειών, έτσι ώστε να υπάρξει επαρκής ανταγωνισμός.

Στις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν ως θυγατρικές μεταξύ ξένων funds και ελληνικών τραπεζών υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να συμμετέχουν με ποσοστό 33%. Μέσω αυτών των σχημάτων θα εφαρμοστούν και στη χώρα μας πιο ενεργητικές πολιτικές διαχείρισης οφειλών, αντίστοιχες με αυτές που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία ή η Ιταλία. Οι εν λόγω εταιρείες θα δραστηριοποιηθούν τόσο στην αγορά καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων όσο και στην αγορά των μικρών επιχειρηματικών δανείων, ενώ στο κομμάτι των μεγάλων επιχειρήσεων προτείνεται πιο επιθετική πολιτική, με τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίων σε τιτλοποιημένα σχήματα, τα οποία θα αναλάβουν στη συνέχεια την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων αυτών. Οι ιδιώτες μέτοχοι των επιχειρήσεων θα υποχρεούνται να συνεισφέρουν το 8% του μεταβιβαζόμενου δανείου, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα των υφιστάμενων μετόχων, των νέων επενδυτών που συνεισφέρουν κεφάλαια και των τραπεζών.

Σε επίπεδο εποπτείας η Nomura προτείνει την κατηγοριοποίηση όλων των «κόκκινων» δανείων, ανάλογα με το στάδιο και τα χαρακτηριστικά της καθυστέρησης, αλλά και τη συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οφειλές σε πάνω από μία τράπεζες. Αντίστοιχα προτείνεται η κατηγοριοποίηση των δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ, που συνοδεύονται με οφειλές προς το Δημόσιο. Ο διεθνής οίκος αφήνει ανοιχτό να αποφασιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος κατά πόσον θα απαιτηθεί μια κεντρική διαχείριση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ειδικά αυτών που απαιτούν αναδιάρθρωση και εμπλέκουν περισσότερες τράπεζες.

Η Nomura παραπέμπει στην εμπειρία άλλων χωρών για να διαπιστώσει την ανυπαρξία δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών αναφέρεται στο παράδειγμα της ισπανικής Catalunya Caixa που μεταβίβασε δάνεια 6,9 δισ. ευρώ, αλλά και της Intesa Sanpaolo που μεταβίβασε 3 δισ. ευρώ, της ιρλανδικής Ulster Bank που μεταβίβασε δάνεια 1,2 δισ. ευρώ, της ιρλανδικής NAMA που μεταβίβασε περιουσιακά στοιχεία 1,8 δισ. ευρώ, της βρετανικής Lloyd’s που μεταβίβασε 1,6 δισ. ευρώ κ.ά. Στην πολυσέλιδη πρόταση της Nomura, εκτενής αναφορά γίνεται στον πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις επιτρέπει:

• Τη μείωση του κόστους υπαγωγής στη διαδικασία.

• Την αύξηση της διάρκειας των διαπραγματεύσεων και της διάρκειας προστασίας της επιχείρησης από τις αναγκαστικές εκτελέσεις στους 12 μήνες.

• Την ταχύτερη δικαστική επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Προχωράει, ωστόσο, ένα βήμα παραπέρα και προτείνει τη μείωση της διάρκειας της πτώχευσης, που σήμερα φθάνει τα δέκα χρόνια, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να ξεκινάει εκ νέου επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η μείωση του χρόνου για την εκδίκαση των υποθέσεων αποτελεί, άλλωστε, βασική αδυναμία και του πτωχευτικού νόμου για τους ιδιώτες, γνωστού ως νόμου Κατσέλη, οι αιτήσεις υπαγωγής στον οποίο έχουν φτάσει τις 140.000, ενώ ο χρόνος εκδίκασης εκτείνεται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και μετά το 2030! Η Nomura προτείνει την ενοποίηση των δύο πτωχευτικών εργαλείων και τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων που θα δικάζουν περιπτώσεις αφερεγγυότητας, με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών και την απλοποίηση του συστήματος. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι:

• Η δημιουργία συμβούλου διαχείρισης πτώχευσης.

• Η ένταξη, εκτός των χρεών προς τις τράπεζες, και των χρεών προς το Δημόσιο –δυνατότητα που έχει ήδη θεσμοθετηθεί με πρόσφατη τροποποίηση του νόμου– και η ενιαία αντιμετώπισή τους από τα δικαστήρια.

• Η επικαιροποίηση των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

• Η δημιουργία μητρώου περιουσιακής κατάστασης, ένα μέτρο που προβλέπεται ήδη από το μνημόνιο και θα επιτρέψει τη συνολική αποτύπωση των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη.

• Η δημιουργία συστήματος πιστοληπτικής διαβάθμισης των δανειοληπτών, που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και θα εμπλουτίζεται με όλα τα στοιχεία οφειλών.

• Η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας που έχει εκδώσει η ΤτΕ.

• Ο ενιαίος μηχανισμός ρευστοποίησης όλων των υπό εκκαθάριση τραπεζών.

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Εκτενής αναφορά γίνεται στην έκθεση της Nomura για τη δυνατότητα τόσο των νοικοκυριών όσο και των μικρών επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες συμβουλευτικές υπηρεσίες και ενιαία ενημέρωση σε σχέση με τα δικαιώματά τους και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Στην έκθεση διαπιστώνεται η απουσία μιας ειδικής υποστηρικτικής μονάδας για τις μικρές επιχειρήσεις. , αλλά και η απουσία ενός κοινού μηχανισμού συνεργασίας των πιστωτών σε ό,τι αφορά τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες συνήθως οφείλουν σε πάνω από μία τράπεζες. Ο διεθνής οίκος προτείνει την ενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους ως βασικού δημόσιου οργανισμού που θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των ενεργειών ενημέρωσης, αλλά και τη δημιουργία ειδικής γραμματείας που θα υποστηρίζει το έργο του. Στο πλαίσιο του συντονισμού όλων των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα της ενημέρωσης των οφειλετών, κρίσιμη, σύμφωνα με τη Nomura είναι επίσης η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα παρέχεται ενιαία πληροφόρηση προς όλους τους δανειολήπτες σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή