Σε διαβούλευση από τα μέσα Νοεμβρίου το δεύτερο μέρος του νέου φορολογικού

Σε διαβούλευση από τα μέσα Νοεμβρίου το δεύτερο μέρος του νέου φορολογικού

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις τελευταίες αλλά βασικές εκκρεμότητες του τρίτου μνημονίου.

Ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, νέα φορολογική κλίμακα, αύξηση των συντελεστών για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες και οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου η κατάρτιση του οποίου έχει ξεκινήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης θα καλέσει κόμματα και κοινωνικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους και στις αρχές Ιανουαρίου το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, εκτός και αν οι δανειστές πιέσουν για ταχύτερη ψήφισή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση για τη φορολογία προβλέπει:

• Ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Από το 2016 η εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να μεταφέρει το βάρος στα υψηλότερα εισοδήματα, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί το ύψος ή, διαφορετικά, οι εισοδηματικές τάξεις που θα επιβαρυνθούν περισσότερο.

• Φορολογική κλίμακα. Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει προοδευτικότερη, με περισσότερα κλιμάκια, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Το αφορολόγητο όριο (των 9.550 ευρώ) θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

• Πλαστικό χρήμα. Στα κίνητρα που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι κληρώσεις ακόμη και δημοσίων ακινήτων που θα απαλλάσσονται από τον φόρο ακινήτων, ειδικές προσφορές από καταστήματα κ.λπ. Για τις επιχειρήσεις θα θεσπιστεί ένας ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός ο οποίος θα είναι ακατάσχετος από την εφορία και τρίτους. Ο,τι εισπράττει η επιχείρηση θα πηγαίνει απευθείας στον λογαριασμό και ό,τι ξοδεύει θα βγαίνει πάλι από τον ίδιο λογαριασμό.

• Εισοδήματα από ενοίκια. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%). Επίσης, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου η κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να γίνει πιο προοδευτική, με περισσότερα κλιμάκια.

• Φοροαπαλλαγές. Εξετάζεται η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται σήμερα με στόχο τη δημιουργία ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος και τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους φορολογουμένους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ που καταργούνται σταδιακά).

• Αγρότες. Οπως όλα δείχνουν, θα εφαρμοστεί κανονικά από τη χρήση του 2016 η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στη συνέχεια, το 2017 ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών κερδών θα αυξηθεί στο 26%. Ανοιχτό, όμως, παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει ελάφρυνση με τη διεύρυνση των εκπιπτόμενων δαπανών.

• Νέος φόρος ακινήτων. Εντός του Νοεμβρίου θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα τι φόρος θα επιβληθεί στα ακίνητα το 2016. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα καταργείται ο ΕΝΦΙΑ. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επιστροφή στη βασική ιδέα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου ύψους 50.000 ευρώ. Στόχος, όπως τονίζει ο κ. Αλεξιάδης, είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στις υψηλές και πολύ υψηλές περιουσίες.

• Αλλαγές στη Γραμματεία Εσόδων. Με το σχέδιο της κυβέρνησης επιδιώκεται η άμεση παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη νέα αρχή που θα δημιουργηθεί. Οπως προκύπτει από το σχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει ενημέρωση και θα λαμβάνει πληροφορίες για τις δραστηριότητες της αρχής, δηλαδή τους ελέγχους και τους ελεγχομένους. Ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη νέα Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με την επωνυμία «Ελληνική Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΕΛΑΔΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή