Το σχέδιο για το Παγκόσμιο Νησί Πολιτισμού στον Νότιο Ευβοϊκό

Το σχέδιο για το Παγκόσμιο Νησί Πολιτισμού στον Νότιο Ευβοϊκό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σύμπλεγμα νησιών στην είσοδο του Νοτίου Ευβοϊκού, με μεγαλύτερο αυτό της Aιγιλείας, σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας εστίας πολιτισμού με σκοπό τη φιλοξενία ανθρώπων του χώρου, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε συναντήσεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις για την ανάπτυξη ιδεών.

Το θέμα για τη δημιουργία του παγκόσμιου πολιτιστικού νησιού (Αrt and Philosophy Island) έγινε γνωστό με την αποδοχή του σχεδίου από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα. Βάσει του σχεδίου, η επένδυση μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η αυτοχρηματοδότηση της επένδυσης με μεγάλες διεθνείς χορηγίες, που θα προκύψουν από τουλάχιστον 150 κράτη, τα οποία έπειτα από πρόσκληση ενδιαφέροντος θα δημιουργήσουν στο νησί τις πολιτιστικές τους εστίες.

O δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος είναι υπέρμαχος του επενδυτικού σχεδίου, αναφέρει στην «Κ» ότι για να επισπευσθεί η υλοποίησή του θα πρέπει να υιοθετηθούν διαδικασίες, αδειοδοτικές και άλλες, αντίστοιχες με αυτές που ακολουθήθηκαν για τα ολυμπιακά έργα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προηγηθούν ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τον πολεοδομικό και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, για τα επιμέρους έργα, αλλά και για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων με μηδενικούς ρύπους. Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Κάντζης, που εμπνεύσθηκε το σχέδιο, σημειώνει ότι τα οφέλη για το κράτος θα είναι πολλαπλά σε επίπεδο προβολής και αύξησης της απασχόλησης, είτε στον κατασκευαστικό είτε στον τουριστικό κλάδο, καθώς υπολογίζεται ότι με ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων σε 5 χρόνια θα δημιουργηθούν στη φάση υλοποίησης 4.000 θέσεις εργασίας και στη φάση λειτουργίας 1.200 θέσεις. Επιπλέον, προσθέτει ότι το σχέδιο διαμορφώθηκε κατόπιν εκτεταμένης έρευνας και μελετών κατά την τελευταία τριετία. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η έκταση του νησιού με τα 3.136 στρέμματα καλύπτει 1,5 φορά την έκταση του Μονακό, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση και με πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Η Αιγιλεία –και τα κοντινά μικρότερα νησιά, Αγιος Ανδρέας, Πετούσι και Μικρό Κουνέλι, που εντάσσονται στον σχεδιασμό– είναι το πιο κοντινό νησί στην Αθήνα το οποίο προσφέρεται για την εν λόγω αξιοποίηση, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν θα έχει εμπλοκές η επένδυση σε σχέση με θέματα Νatura, αρχαιολογίας κ.ά.

Επίσης, βρίσκεται σε ολιγόλεπτη απόσταση από το νέο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας – Μαραθώνα. Μεταξύ των άλλων νησιών που εξετάστηκαν από την εταιρεία «Αλέξανδρος Κάντζης και Συνεργάτες» πριν επιλεγεί ως προσφορότερο για την επένδυση το σύμπλεγμα των νησιών στον Νότιο Ευβοϊκό ήταν η Ρήνεια, η Γυάρος, ο Αγιος Γεώργιος και η Μακρόνησος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή