ΔΝΤ: Μετά την επιτυχή αξιολόγηση η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

ΔΝΤ: Μετά την επιτυχή αξιολόγηση η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες με τους Ευρωπαίους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θέτοντας ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα όσα πρέπει να γίνουν για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Μάλιστα, φέρεται αποφασισμένο πλέον να παραπέμψει τη συζήτηση για αργότερα, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση των Ευρωπαίων και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οπως τονίζει πηγή της «Κ», στόχος της διοίκησης του ΔΝΤ είναι να αποφύγει επιπλοκές σε μία ήδη δύσκολη διαπραγμάτευση, κάτι που πιστεύει ότι θα αποπροσανατολίσει από το έργο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, φορτίζοντας το κλίμα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της με μία δημόσια συζήτηση για το χρέος και μάλιστα πρώιμη.

Ως εκ τούτου, όμως, η συζήτηση για το χρέος μπορεί να μετατεθεί για το νέο έτος, ιδιαίτερα αν υπάρξουν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα, κυρίως κατά την αξιολόγηση, λόγω ενδεχόμενων αντιδράσεων και τριβών για τα μέτρα, υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης και αναζήτηση ισοδυνάμων. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του Ταμείου στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης δημιούργησε την εντύπωση σε κάποιους ότι χρησιμοποιεί το χρέος ως πρόσχημα για τη μη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, τα στελέχη του Ταμείου δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι είναι έτοιμα να στηρίξουν την Ελλάδα, ενώ οι μέχρι τώρα επαφές της κ. Λαγκάρντ με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επίσης δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η διαφοροποίηση

«Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν διαφοροποιούνται στην ουσία, αλλά στη διαδικασία», λέει στέλεχος του Ταμείου. Αν οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν με τις διαρροές και τις δηλώσεις τους στον Τύπο να προκαταλάβουν τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους περιορίζοντας τις προσδοκίες, το ΔΝΤ θέλει να κόψει τη συζήτηση. Οπως λέει το στέλεχος του Ταμείου, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θεωρεί αντιπαραγωγική μια πρώιμη συζήτηση για το χρέος, τη στιγμή που είναι ανοιχτές οι μεταρρυθμίσεις, η πρώτη αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η κ. Λαγκάρντ προτιμά να εστιάσει στο πρώτο πόδι των προαπαιτουμένων για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, που είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το δεύτερο πόδι, η αναδιάρθρωση του χρέους, μπορεί να περιμένει, καθώς αυτό που δεν θέλει είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πόσο ακριβώς θα χρειαστεί να ελαφρυνθεί το τελευταίο. Πόσο μάλλον, που ακόμη δεν είναι ξεκάθαρα τα στοιχεία για την οικονομία.

Οπως σημειώνει το στέλεχος του Ταμείου, ο νέος τρόπος υπολογισμού της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με βάση το ετήσιο χρηματοδοτικό κόστος, ήταν εισήγηση του ΔΝΤ στη δική του μελέτη βιωσιμότητας που παρουσίασε τον Ιούλιο. Σε αυτήν έλεγε ότι για να είναι βιώσιμο, το ακαθάριστο κόστος πρέπει να είναι χαμηλότερο από το 15% του ΑΕΠ.

Οταν όμως το ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι αυτός είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που πρέπει να συνυπολογισθούν. Και αυτό, καθώς το ΔΝΤ τόνιζε στην ίδια έκθεση ότι χρειάζεται επιμήκυνση της περιόδου χάριτος όλων των ευρωπαϊκών δανείων στα τριάντα έτη, με αντίστοιχη παράταση των λήξεών τους – κάτι που αναλυτές εκτιμούν ότι σημαίνει παράταση στα 60 έτη.

Η επιμονή

Το Ταμείο επιμένει σε αυτήν την εκτίμηση έναντι των λιγότερο απαισιόδοξων Ευρωπαίων και έχει καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους θα βασιστεί στη δική του ανάλυση βιωσιμότητας.

Μάλιστα, η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα βασιστεί σε μία νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα συνυπολογίζει το κόστος των κεφαλαιακών ελέγχων στην οικονομία και πιθανώς να είναι χειρότερη από την προηγούμενη – κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή