Οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα το δ΄ τρίμηνο

Οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα το δ΄ τρίμηνο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ύφεση το 2015 θα είναι μικρότερη από εκείνη που προβλέπουν οι θεσμοί και το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016. Την εκτίμηση αυτή κάνει η εταιρεία Stochasis στην έρευνά της που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες με τίτλο «Μακροοικονομικές στοχεύσεις – Κλαδικές προβλέψεις». Η εταιρεία μελετών κλάδων της ελληνικής οικονομίας εκτιμά ότι το 2015 θα σημειωθεί οριακή αύξηση κατά 0,2% του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2010), αντί μείωσης 2,3% που αναμένεται στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, η κάμψη του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2010) κατά 1,3% το γ΄ τρίμηνο του 2015 θα δώσει τη σκυτάλη σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% στο δ΄ τρίμηνο του έτους. Συνυπολογίζοντας δε την αύξηση που καταγράφηκε κατά 0,97% στο α΄ εξάμηνο του 2015, θα διαμορφώσει το τελικό 0,2% για το σύνολο του έτους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Stochasis, κ. Βασίλη Ρεγκούζα, η «αιρετική» αυτή άποψη έχει βασιστεί στα μοντέλα που χρησιμοποιεί η εταιρεία και ο επιστημονικός της συνεργάτης Δημήτρης Μαρούλης, πρώην διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων της Alpha Bank και πρώην γραμματέας του ΣΟΕ. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις των capital controls τελικά είναι ηπιότερες των αναμενομένων και ότι, επιπλέον, οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ήραν όποιες πολιτικές αβεβαιότητες σκίαζαν τη χώρα.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αρνητικά γεγονότα του διμήνου Ιουνίου – Ιουλίου 2015 συνέβαλαν πράγματι στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα τον Ιούλιο 2015», αναφέρει η σχετική μελέτη. «

Ωστόσο», συνεχίζει, «αυτή η πτώση μπορεί να θεωρηθεί προσωρινή, δεδομένου ότι η αποκατάσταση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα πραγματοποιείται σταδιακά, αλλά σταθερά. Επιπλέον, η πολιτική αναταραχή της περιόδου Σεπτεμβρίου 2014 – Ιουλίου 2015 δεν έχει τελικά επηρεάσει αρνητικά τις πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, όπως αυτές είχαν αποκαλυφθεί κατά το 2013-14».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρούλη, η πιο σημαντική ένδειξη διατήρησης της δυναμικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, είναι ότι το πλέον αντιαναπτυξιακό μέτρο του 3ου μνημονίου, της αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, τις μεταφορές κ.λπ., δεν έχει επηρεάσει τον πληθωρισμό. Η αρνητική επίπτωση του μέτρου θα οδηγούσε σε αύξηση του πληθωρισμού και άρα στη μείωση των διαθεσίμων εισοδημάτων. Ο πληθωρισμός, ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2015, παρά την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ήταν αρνητικός, στο -1,7%, λέει χαρακτηριστικά.

Οι μελετητές της Stochasis, ωστόσο, θέτουν τρεις προϋποθέσεις για το γύρισμα της ελληνικής οικονομίας μέσα στο δ΄ τρίμηνο του 2015:

1. Την αποκατάσταση της υλοποίησης των έργων υποδομής, δηλαδή την ανάκαμψη του κλάδου λοιπών κατασκευών (πλην κατοικίας) που σημείωσε μεγάλη πτώση στο α΄ εξάμηνο 2015.

2. Την προώθηση τoυ προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων με την ολοκλήρωση των ώριμων αποκρατικοποιήσεων, όπως περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ κ.ά.

3. Τη συνέχιση της βελτίωσης ανταγωνιστικότητας της χώρας, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού και των εξαγωγών (εκτός των πετρελαιοειδών).

Βελτίωση δεικτών

Η εταιρεία ερευνών παρουσιάζει μια σειρά δεικτών που βελτίωσαν ουσιαστικά τη θέση τους μέσα στο 2015, παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η καλή τουριστική περίοδος δεν διαταράχθηκε καθόλου από τους περιορισμούς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η αυξητική πορεία της απασχόλησης επηρεάστηκε ελάχιστα (μόνον τον Ιούλιο) και μπορεί να εμφανίσει αύξηση 1,05% το 2015, ενώ, τέλος, η μεταβολή στη βιομηχανική παραγωγή μπορεί τελικά να είναι και αυτή θετική για το 2015, καθώς, παρά την πτώση που σημειώνεται στο τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου 2015, τον επόμενο μήνα, αποκαθίσταται στο +4,2%. Η συνολική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής για το 2015 εκτιμάται σε 0,1% και για την επόμενη χρονιά στο 1,2%. Το λιανικό εμπόριο και οι επενδύσεις αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν κάμψη (1,1% και 4,1% αντίστοιχα), αλλά αυτή είναι χαμηλότερη της αρχικά αναμενομένης, ως επίπτωση από τα capital controls.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή