Μάχη με τον χρόνο για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών

Μάχη με τον χρόνο για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα ταχύτητας βρίσκονται οι διοικήσεις των εγχωρίων τραπεζών, καθώς μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων θα πρέπει να ολοκληρώσουν αυξήσεις κεφαλαίου άνω των 5 δισ. ευρώ έχοντας στόχο να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών με ιδιώτες επενδυτές και να περιορίσουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα τη συμμετοχή του Δημοσίου.

Οι επιτελείς των τραπεζών δέχθηκαν με ικανοποίηση τα αποτελέσματα του stress test, υπογραμμίζοντας ότι αποτυπώνουν την ισχυρή θέση και την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών προκάλεσε ενθουσιασμό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον δείκτη των τραπεζών να σημειώνει άλμα κατά 16,05%, ενώ Eurobank και Alpha Bank που εμφάνισαν τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες έκλεισαν στο ανώτατο όριο ημερήσιας διακύμανσης με μεγάλες ανεκτέλεστες εντολές αγοράς. Εχοντας πραγματοποιήσει τις προηγούμενες εβδομάδες δεκάδες επαφές με ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι διοικήσεις των τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών και την υπερκάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου.

Σύμφωνα με την Alpha Bank ο όμιλος παρουσίασε το καλύτερο αποτέλεσμα στην αξιολόγηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων (AQR), τη χαμηλότερη κεφαλαιακή ανάγκη στο βασικό σενάριο και τη 2η χαμηλότερη κεφαλαιακή ανάγκη στο δυσμενές σενάριο, χωρίς να έχει το «μαξιλάρι» των 940 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών που είχε αποπληρώσει πέρυσι. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δημήτριος Μαντζούνης τόνισε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στην επίτευξη των στόχων του σχεδίου αναδιαρθρώσεως. Oι θετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών θα επιτρέψουν στην Alpha Bank να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και της σταθερότητος στον τραπεζικό τομέα».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας σημείωσε: «Η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από SSM – ΕΚΤ ανέδειξε τη Eurobank ως εκείνη με τις μικρότερες και απολύτως διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο του stress test. Από αυτή τη θετική αφετηρία ξεκινάμε την προσπάθεια για την πλήρη κεφαλαιακή θωράκιση της τράπεζας, με την υποστήριξη υφιστάμενων μετόχων μας, αλλά και με την προσέλκυση και άλλων υψηλής ποιότητας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, παρά τις αβεβαιότητες, η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Η εντυπωσιακή βελτίωση της σχετικής θέσης της τράπεζας έναντι των προηγούμενων αντίστοιχων stress tests του 2013 και του 2014 επιβεβαιώνει την ορθότητα του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζουμε με συνέπεια».

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε: «Η ΕΤΕ προτίθεται να επιτύχει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που θα αντανακλούν τη φιλοδοξία της να ηγηθεί της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Μετά τα αποτελέσματα της άσκησης, η ΕΤΕ θα υποβάλει σχέδιο άντλησης κεφαλαίων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, περιγράφοντας τη στρατηγική της για την κάλυψη τόσο των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 1,6 δισ. στο βασικό σενάριο, όσο και των επιπλέον αναγκών ύψους 3 δισ. στο δυσμενές. Η ΕΤΕ στοχεύει να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια βασιζόμενη, όσο το δυνατόν περισσότερο, σε ιδιωτικές πηγές και στις δικές της κεφαλαιακές δράσεις, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί τόσο η ανάγκη για κρατική ενίσχυση όσο και η συνεπαγόμενη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους».

Ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς, τονίζει: «Η τράπεζα έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές, θωρακίζοντας περαιτέρω τον ισολογισμό της. Με δεδομένη την ηγετική μας θέση στην Ελλάδα, η ενίσχυση της κεφαλαιακής μας θέσης θα επιτρέψει στην τράπεζα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Πέρα από την άσκηση διαχείρισης παθητικού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου από ιδιώτες μετόχους και άλλες ενέργειες. Με βάση τις πρόσφατες επαφές μας με διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, είμαστε πεπεισμένοι ότι το σχέδιό μας μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή