Ικανοποίηση θεσμών για τα stress tests, αλλά και συστάσεις

Ικανοποίηση θεσμών για τα stress tests, αλλά και συστάσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με ανακούφιση υποδέχτηκαν οι θεσμοί τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και ο βασικός λόγος είναι ότι πλέον αποσυνδέεται και επίσημα η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από τον Αύγουστο είχαν μεταφερθεί 10 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό για τις ανάγκες των τραπεζών, τον οποίο διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ένα ποσό που δεν έχει ως όρο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ετσι με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών να βρίσκονται στα 14,4 δισ., αναμένεται τα 4,4 δισ. ή ακόμα μεγαλύτερο ποσό να καλυφθεί από ιδιώτες.

Αυτά τα 10 δισ. θα είναι άμεσα διαθέσιμα στην Ελλάδα, αφού δώσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, το «πράσινο φως». Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, εκεί υπάρχει η δυνατότητα να ασκήσει το Δ.Σ. του ΕSM πίεση στην ελληνική πλευρά να περάσει όλα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με το τραπεζικό σύστημα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια και οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και μόνο έτσι να αποκτήσει πρόσβαση στα 10 δισ. ευρώ. «Με αρκετή συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα, τα υπόλοιπα 15 δισ. δεν θα χρειαστούν. Μπορούν όμως να είναι διαθέσιμα αν τηρηθεί η διαδικασία που είχε προβλέψει η δήλωση του Eurogroup» λέει αξιωματούχος του ESM.

Για τη γερμανική πλευρά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ήταν επίσης θετικά, αλλά μέσω του εκπρόσωπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ έγινε ξεκάθαρο ότι είναι ακόμα νωρίς να συμπεράνει κανείς πως θα μπορούσε να περιοριστεί ο συνολικός όγκος του ελληνικού προγράμματος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να βρουν τους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. «Εάν το καταφέρουν με ιδιωτικά μέσα, τότε έχουν εξασφαλίσει ότι δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθούν βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών. Ως δεύτερο βήμα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να παρουσιάσουν τα σχέδια σχετικά με το πώς θα καλυφθούν τα κεφαλαιακά κενά κατά το δυσμενές σενάριο. Πρέπει πρώτα να περιμένουμε αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκρατημένος και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι πιστωτές της έχουν ακόμη πολλά να κάνουν για να υπάρξει συμφωνία για τους όρους της δανειακής συμφωνίας της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα ώς τα τέλη του 2015.

Μιλώντας στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Χάγη, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει κι ελπίζω ότι θα την έχει ολοκληρώσει πριν από το τέλος του χρόνου».

Ακόμη δήλωσε πως η Ε.Ε. οφείλει να λάβει υπόψη της τις συνέπειες της κρίσης των προσφύγων στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. χωρίς όμως να διευκρινίζει αν αυτή η δήλωση περιλαμβάνει και την Ελλάδα, μία χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή