Αναμένεται προσφορά από ελληνικό σχήμα για το 17% του ΔΕΣΦΑ

Αναμένεται προσφορά από ελληνικό σχήμα για το 17% του ΔΕΣΦΑ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ από ευρωπαϊκή εταιρεία κατατέθηκε χθες στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση αναμένει και προσφορά από πολυμετοχικό ελληνικό σχήμα. Το 17% του ΔΕΣΦΑ διεκδικεί επισήμως πλέον η ιταλική Snam, εταιρεία που διαχειρίζεται το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου και από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου και υποδομών. Μεταξύ άλλων διατηρεί συνεργασίες με τη βελγική Fluxys, έχει μερίδιο στον διασυνδετήριο αγωγό Zeebrugge καθώς επίσης και στον μεγαλύτερο αγωγό που εισάγει ρωσικό αέριο από την Αυστρία στα σύνορα της Σλοβακίας και την Ιταλία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων με την ETEπ, αποκάλυψε ότι αναμένεται και προσφορά από ελληνικό πολυμετοχικό σχήμα. Ο υπουργός δεν έδωσε παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο εν λόγω επιχειρηματικό σχήμα, ούτε εάν αυτές προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα. Ηταν απόλυτος ωστόσο στο θέμα της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, θέμα που, όπως είπε, θα κριθεί πλέον μεταξύ της Socar και της ή των εταιρειών που θα επιλεγούν για τη μεταφορά ποσοστού 17%, προκειμένου να περιοριστεί η συμμετοχή της αζέρικης εταιρείας στο 49% από το 66% που προβλέπει η συμφωνία μεταβίβασης του 2013. Η μεταφορά αυτού του ποσοστού, όπως εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης, είναι προσυμφωνημένη μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, Αζέρων και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκχώρηση ποσοστού του ΔΕΣΦΑ από τη Socar σε τρίτη ευρωπαϊκή εταιρεία απεμπλέκει την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης από τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον έλεγχο ευρωπαϊκών δικτύων από καθετοποιημένη εταιρεία τρίτης χώρας.

Ανεπίσημο ενδιαφέρον για το 17% του ΔΕΣΦΑ είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν και από τη βελγική Fluxys όπως και από την ολλανδική Gasunie. Σε ό,τι αφορά στον ΑΔΜΗΕ, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την άποψη ότι οι πιστωτές έχουν κάνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και ότι οι δύο πλευρές δουλεύουν πάνω στην υλοποίηση της πρότασης για μεταφορά του 51% του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία που θα συμμετέχει σε αντίστοιχο ποσοστό το Δημόσιο. Η οριστική συμφωνία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της εξαγοράς από το ελληνικό Δημόσιο, επιβεβαίωσε τα σενάρια για ανταλλαγή μετοχών με συμμετοχές του Δημοσίου σε άλλες εταιρείες.

Την πλήρη αντίθεσή του με αυτό το σχέδιο εξέφραζε λίγο νωρίτερα από τον ίδιο χώρο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. «Η ΔΕΗ θέλει να διατηρήσει τα πάγια του ΑΔΜΗΕ που αποτελούν περιουσιακό της στοιχείο και σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποζημιωθεί με ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης. Διευκρίνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ προσφέρει σήμερα στη ΔΕΗ 200 εκατ. ευρώ EBITDA και ότι στην περίπτωση που εκχωρήσει πάγια θα πρέπει οι συμμετοχές που θα της δοθούν να υποκαταστήσουν αντίστοιχη αξία, τονίζοντας με νόημα ότι πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία.

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι δεν επιβεβαιώνεται το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ στο οποίο αναφέρθηκε η ΓΕΝΟΠ και τα προσδιόρισε γύρω στο 1,2 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα του προγράμματος εντοπισμού των κακοπληρωτών, τόνισε ότι ο αριθμός μειώθηκε από τους 2,5 εκατ. ευρώ στους 2,1 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιοριστούν οι οφειλές. Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι από εβδομάδα ο ΔΕΔΔΗΕ με εντολή της ΔΕΗ θα ξεκινήσει το πρώτο μπαράζ αποκοπών σε όλη την Ελλάδα σε καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές και υψηλές καταναλώσεις. Τόνισε δε ότι σύντομα θα «ανοίξει και το θέμα της ΛΑΡΚΟ», κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας συνολικότερης λύσης που θα πρέπει να δει η ΔΕΗ από κοινού με την Εθνική Τράπεζα, ως μέτοχοι. «Δεν γίνεται πάντως η ΛΑΡΚΟ να συνεχίζει να καταναλώνει χωρίς να πληρώνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή