Αντιδράσεις για τις αλλαγές των όρων δόμησης στα Λιπάσματα

Αντιδράσεις για τις αλλαγές των όρων δόμησης στα Λιπάσματα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται οι ιδιώτες ιδιοκτήτες σημαντικών τμημάτων της υπό παραχώρηση έκτασης των 640 στρεμμάτων στην περιοχή της Δραπετσώνας (πρώην Λιπάσματα), καθώς διαπιστώνουν ότι αλλάζουν οι χρήσεις των ιδιοκτησιών τους, χωρίς να υπάρχει καμία πρότερη ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή. Ειδικότερα, μετά και την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα και με βάση το άρθρο 28 αυτού, η περιοχή των 640 στρεμμάτων με τους πέντε ιδιοκτήτες [ΟΛΠ, Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Lafarge (ΑΓΕΤ Ηρακλής), Aegean Oil και Εθνική Τράπεζα] οδεύει προς μία ακόμη αξιοποίηση, αρχής γενομένης από την εκπόνηση μιας ακόμα πολεοδομικής /αρχιτεκτονικής μελέτης, βάσει διαγωνισμού που πρόκειται να προκηρύξει η δημοτική αρχή τις επόμενες εβδομάδες.

Το άρθρο 28 περιγράφει το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς προβλέπεται η δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας, με χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, υγείας, εκπαίδευσης και αθλητισμού. Εμφαση δίνεται στη χωροθέτηση συμπληρωματικών χρήσεων της αναψυχής προς το θαλάσσιο μέτωπο, με απώτερο στόχο την απόδοση της έκτασης στην τοπική κοινωνία και τη σύνδεσή της με τη θάλασσα. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,15, που μεταφράζεται σε επιτρεπόμενη δόμηση της τάξεως των 95.000 τ.μ.

Η εν λόγω έκταση παραχωρείται στους δήμους και ως ένα είδος αντισταθμιστικού μέτρου, προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στην επιχειρούμενη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ. Ωστόσο, παράλληλα, απομειώνεται και η αξία του ίδιου του οργανισμού, καθώς μέρος αυτής και συγκεκριμένα περίπου 80 στρέμματα που παραχωρούνται ανήκαν στον ΟΛΠ. Μοιραία, όπως τόνισε χθες, μιλώντας σε οικονομική ημερίδα, ο κ. Αναστάσιος Βαμβακίδης, εμπορικός διευθυντής της ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρικής της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, «όταν αφαιρείς κάτι από κάπου, μοιραία μειώνεις και την αξία του». Είναι λοιπόν προφανές ότι η νέα αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει σε χαμηλότερες προσφορές από τους ενδιαφερόμενους ομίλους για την απόκτηση των μετοχών του ΟΛΠ.

Προβληματισμός

Αντιδράσεις, αν και ήπιες προς το παρόν, προκύπτουν τόσο από την πλευρά της Lafarge, που διαθέτει 117 στρέμματα, όσο και από εκείνη της Εθνικής Τράπεζας, που διαθέτει 254 στρέμματα, τα οποία μάλιστα έχει αποτιμήσει στον ισολογισμό της προς 100 εκατ. ευρώ. Στελέχη του γαλλικού ομίλου τονίζουν ότι η ΑΓΕΤ βρίσκεται στην περιοχή από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, καθώς εκεί λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου στην Ελλάδα και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η ρύθμιση δεν ξεκαθαρίζει το τι μέλλει γενέσθαι με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ούτε και τον τρόπο με τον οποίο θα αποδοθεί η έκταση στην τοπική κοινωνία, καθώς δεν ορίζεται κάποια αποζημίωση ή διαδικασία απαλλοτρίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lafarge από κοινού με την Εθνική Τράπεζα έχουν εκπονήσει μελέτη αξιοποίησης της περιοχής, με διατήρηση μεν της βιομηχανικής χρήσης, αλλά και εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία. «Στόχος μας είναι, με αφορμή τη μελέτη αυτή, να ξεκινήσει διάλογος και με την κυβέρνηση και με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να βρεθεί λύση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή