«Εδώ και τώρα» νέα μέτρα για το 2017 ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Εδώ και τώρα» νέα μέτρα για το 2017 ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον μέτρα καλείται να προσδιορίσει από τώρα η κυβέρνηση για το 2017, όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεών της. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί κριτική στην Αθήνα για το γεγονός ότι η πορεία της οικονομίας αντιστράφηκε και επέστρεψε σε ύφεση, αποδίδοντας τις αρνητικές αυτές εξελίξεις κυρίως στην αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ύφεση φέτος θα είναι 1,4%, ενώ το 2016 η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,3% για να περάσει σε θετικό ρυθμό μεταβολής το 2017 (2,7%). Παρά το θετικό «μομέντουμ» που είχε δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία το 2014, όπως σημειώνει η Ε.Ε., η κατάσταση αντιστράφηκε εξαιτίας της περιόδου αυξημένης αβεβαιότητας που υπήρξε από:

1. Την ανεπιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος.

2. Το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

3. Την τραπεζική αργία και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων στις τράπεζες.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι παρά τις παραπάνω παραμέτρους, η οικονομία μεγεθύνθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 κατά 1%. Εξέλιξη, όμως, που αποδίδει στην τόνωση της κατανάλωσης λόγω του φόβου των καταναλωτών ότι θα υποστούν απώλειες στα εισοδήματά τους και τις αποταμιεύσεις τους. Επίσης, αντανακλά και τη μείωση των εισαγωγών, ενώ θετικά επιδρά και η πολύ καλή πορεία του τουρισμού για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Παρόλα αυτά, η Κομισιόν θεωρεί ότι θα «βαρύνουν» την ελληνική οικονομία:

• οι πολλές φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να εξοφληθούν στο δεύτερο μισό του 2015,

• η στάση αναμονής των επενδυτών και

• η έλλειψη αξιοπιστίας.

Πάντως, η Κομισιόν θεωρεί ότι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά από μία επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίησή του, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η επιστροφή των επενδυτών (μέσω και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων), αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη την ελληνική οικονομία εντός του 2016. «Κλειδί», βέβαια, για την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017 είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές ισοζύγιο, η Ε.Ε. διατηρεί τις προβλέψεις της ίδιες με εκείνες του Μνημονίου. Ωστόσο, αναφέρει ότι εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την περίοδο 2015-2017 και ανέρχονται σε 4% του ΑΕΠ ή περίπου 7,2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα φέτος το φθινόπωρο, με τα οποία θα διασφαλίζεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Για την ανεργία η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 25,7% και το 2016 θα αυξηθεί στο 25,8%, ενώ το 2017 θα υποχωρήσει στο 24,4%. Για τις αποδοχές ανά υπάλληλο στο σύνολο της οικονομίας προβλέπει νέα μείωσή τους το 2015 κατά 2% και μικρή αύξησή τους το 2016 και το 2017, κατά 0,1% και 0,8% αντίστοιχα. Φέτος, θα καταγραφεί αποπληθωρισμός 1%, ενώ το 2016 ο πληθωρισμός θα είναι 1% και το 2017 0,9%.

Σχετικά με το χρέος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι αυτό θα ξεπεράσει φέτος το 190% του ΑΕΠ και θ’ αγγίξει σχεδόν το 200% του ΑΕΠ το 2016, προτού αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Από 178,6% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι, το 2015 θα αυξηθεί στο 194,8% του ΑΕΠ, το 2016 στο 199,7% και το 2017 θα υποχωρήσει στο 195,6% του ΑΕΠ. Πάντως, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι στις εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνεται το σύνολο των 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ποσό το οποίο δεν θα χρειαστεί να το δανειστεί εξ ολοκλήρου η Ελλάδα. Παράλληλα, όμως, επισημαίνει ότι παρά τον μεγάλο όγκο του χρέους, οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες για πληρωμή τόκων και γενικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι χαμηλές, λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού και της μεγάλης περιόδου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή