Αποψη: Η γεωπολιτική της Ευρώπης και τα ελληνικά συμφέροντα

Αποψη: Η γεωπολιτική της Ευρώπης και τα ελληνικά συμφέροντα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​η θέση της οικονομίας στο υψηλότερο σημείο της ευρωπαϊκής ατζέντας πήρε πλέον η γεωπολιτική. Η Ευρώπη τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις και κυρίως να διαμορφώσει την (ανύπαρκτη σήμερα) θέση της στις μείζονες μετατοπίσεις δύναμης και επιρροής στην παγκόσμια σκακιέρα. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη χρειάζεται μια στρατηγική απέναντι στις άλλες μεγάλες δυνάμεις και τη χρειάζεται τώρα! Μια ενιαία εξωτερική πολιτική μπροστά στις ιστορικές αλλαγές που σημειώνονται σε επίπεδο υπερδυνάμεων, που παρατηρούνται μεταξύ Δύσης και Ανατολής κ.ο.κ. Υπό το πρίσμα αυτό, για την Ελλάδα η παρούσα συγκυρία είναι ευτυχής, με δεδομένο ότι τα ελληνικά συμφέροντα συμπίπτουν απόλυτα με τα ευρωπαϊκά και τα υπερατλαντικά συμφέροντα. Η πολιτική της Δύσης περνάει αναγκαστικά μέσα από τον ρόλο στην περιοχή και την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας, χάρις βεβαίως στο εξαιρετικό γεωγραφικό της σημείο.

Για τη χώρα μας, είναι θέμα ζωτικό να μπορέσει να συμπήξει η Ευρώπη μια στρατηγική εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Είναι οι αναταράξεις της περιοχής και τα πράγματι φλέγοντα προβλήματα που προκάλεσαν και το μείζον μεταναστευτικό, τα οποία καθιστούν τη διαμόρφωση γεωπολιτικής γραμμής κατεπείγουσα. Αλλά είναι και το ενεργειακό ζήτημα, το οποίο δεν θα πρέπει να υποτιμούμε καθόλου. Για την Ελλάδα, η εξέλιξη των θεμάτων αυτών είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Τι όμως πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να αποκτήσει επιτέλους γεωπολιτική προσωπικότητα; Οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για τον σκοπό αυτό. Πρώτον, τονίζουν, θα πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει ενιαία πολιτική βούληση. Δεύτερον, να ζυγίσει ποιες είναι οι προτεραιότητες, τα βασικά ζωτικά της συμφέροντα. Και, τρίτον, να συνδυάσει την εξωτερική της πολιτική με τις εσωτερικές της ισορροπίες, να πέσουν δηλαδή οι τόνοι των εθνικών συμφερόντων. Αυτό, βέβαια, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι χρειάζεται μια γιγαντιαία πολιτική προσπάθεια και έμπνευση από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ας το ευχηθούμε…

Σύντομα, γιατί δεν υπάρχει καθόλου, μα καθόλου άλλος χρόνος. Οι μεγάλες υποθέσεις και οι πόλεμοι του Ιράκ, του Ιράν, της Αιγύπτου, της Λιβύης και τελευταία της Συρίας, που φουντώνει και το μεταναστευτικό, δείχνουν κραυγαλέα το μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής της Ευρώπης. Το γεγονός ότι, πολύ απλά, η Ε.Ε. στερείται τα στοιχειώδη γεωπολιτικά ανακλαστικά. Η Ευρώπη τη στιγμή τούτη κινείται σαν δευτερεύουσα περιφερειακή δύναμη. Καμία σχέση με την υπερδύναμη που λέγεται ΗΠΑ και καμία σχέση με τη νεοεμφανιζόμενη και εξελισσόμενη σε νέα υπερδύναμη Κίνα. Αλλά καμία σχέση δυστυχώς και με άλλες μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις όπως είναι η Ρωσία, που είναι πιο ισχυρή και κυρίως ξέρει τι θέλει και πώς θα το πετύχει. Η Ευρώπη όχι! Και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Διότι θα πληρώσουμε και άλλες κρίσεις. Το μείζον πρόβλημα, που λέγεται μεταναστευτικό – προσφυγικό, κατέδειξε ότι η Ευρώπη είναι παντελώς απροετοίμαστη και ανοχύρωτη!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT