ΕΤΕ: υψηλότερες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια

ΕΤΕ: υψηλότερες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ζημίες ύψους 2,17 δισ. ευρώ έκλεισε το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου για τον όμιλο Εθνικής Τράπεζας, αποτέλεσμα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διενέργεια υψηλότερων προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν το τρίτο τρίμηνο στα 140 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 10,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μείωση που αντανακλά την πίεση στα καθαρά έσοδα από προμήθειες που επηρεάστηκαν από την τραπεζική αργία και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου παρέμεινε ισχυρή, με τον δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET 1) να διαμορφώνεται στο 9,6%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αρνητική επίπτωση από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας αντισταθμίστηκε από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού ύψους 2,2 δισ. (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δανείων στην Ελλάδα) και τη δημιουργία αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στα 766 εκατ. τον Ιούλιο, ως άμεσο αποτέλεσμα της εκτεταμένης τραπεζικής αργίας, ωστόσο η κατάσταση εξομαλύνθηκε γρήγορα. Τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταγράφηκε μείωση των δανείων σε καθυστέρηση συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 33,8% από 32,1% κατά το β΄ τρίμηνο, ενώ το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non performing exposures – NPEs) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση, σε 53% κατά το γ΄ τρίμηνο. Η Εθνική διατηρεί έναν από τους υψηλότερους δείκτες κάλυψης των επισφαλειών από προβλέψεις στο 73% στην Ελλάδα και στο 72% σε επίπεδο ομίλου.

Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης για πώληση του 100% της Finansbank, η τράπεζα προχώρησε στην απόσβεση του goodwill (ύψους 1,05 δισ. ευρώ) κατά 650 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή