H ανάκαμψη αργεί παρά τα θετικά σημάδια, σύμφωνα με τον ΣΕΒ

H ανάκαμψη αργεί παρά τα θετικά σημάδια, σύμφωνα με τον ΣΕΒ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προειδοποίηση για πιθανή αποδυνάμωση της παραγωγής και των εξαγωγών το επόμενο διάστημα, εκτιμά ο ΣΕΒ τη μεγάλη μείωση των εισαγωγών που συνεχίστηκε και τον Αύγουστο (-8,4%). Η εκτίμηση καταγράφεται στο μηνιαίο δελτίο Οκτωβρίου του Συνδέσμου, όπου αριθμούνται οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και οι προκλήσεις που πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει, ώστε να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, τον Οκτώβριο ενισχύθηκαν τα σημάδια επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ομαλή τροχιά, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που σχετίζονται με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, τη ρευστότητα, την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ανατρέψει άρδην επί τα βελτίω το οικονομικό κλίμα και να τονώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, έχοντας ως βάση τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει παράλληλα τις αποπληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο του 2015, με πτώση του γενικού δείκτη τιμών -1,7%, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά -1,6% το β΄ τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω αύξησης των πληρωμών και φόρων (+ 7,6%) και της καθαρής αποταμίευσης των νοικοκυριών (-23,8%) καθώς και των ακαθάριστων επιχειρηματικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου το β΄ τρίμηνο του έτους (-4,5% ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Αρνητική, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι η εικόνα που καταγράφει και ο τομέας της ναυτιλίας. Οπως σημειώνει, η τάση μείωσης του εμπορικού στόλου με ελληνική σημαία, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες, σταδιακά εδραιώνεται (-1,7% τον Αύγουστο του 2015), την ώρα που η μείωση του ναυτιλιακού συναλλάγματος φτάνει στο 50% μετά τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας και της δραματικής μείωσης της δραστηριότητας στη ναυλαγορά, όπως αποτυπώνεται στα ιστορικά χαμηλά του δείκτη Baltic Dry Index.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή