Στάση αναμονής από τους επενδυτές για τις αυξήσεις κεφαλαίων

Στάση αναμονής από τους επενδυτές για τις αυξήσεις κεφαλαίων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωνία επικρατεί για την ομαλή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς αν τις επόμενες ημέρες δεν επιλυθούν οι εκκρεμότητες κυβέρνησης – εταίρων, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ιδιώτες επενδυτές να μη συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε χθες να διατηρήσει ανοιχτό για 2-3 ημέρες ακόμη το βιβλίο προσφορών που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο την άντληση περίπου 1,6 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να επιλυθούν οι πολιτικές εκκρεμότητες. Παράλληλα, η Eurobank που είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου σήμερα τη μεταθέτει για λίγες ημέρες. Τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο αναμένουν και οι διοικήσεις των υπόλοιπων τραπεζών, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τον σχεδιασμό τους για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Οπως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη τραπεζών στην «Κ», οι ξένοι επενδυτές θέτουν ως προαπαιτούμενο την αποδέσμευση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ουσιαστικά της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και κυρίως των 10 δισ. ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Σημειώνουν ότι η αποδέσμευση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας, καθώς θα επιβεβαιώσει την πρόοδο και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, αν οι διαφορές παραμείνουν και τα χρήματα δεν δοθούν στην Ελλάδα, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η χώρα να βρεθεί και πάλι σε καθεστώς αβεβαιότητας και αστάθειας, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρή εμπλοκή τις επόμενες ημέρες, οι επενδυτές δεν θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και οι τράπεζες θα τεθούν σε διαδικασία εξυγίανσης και θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το κράτος, εφόσον βεβαίως αποδεσμευτούν τα 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται δεσμευμένα σε λογαριασμό του ESM. Πλην του κρίσιμου ζητήματος των πλειστηριασμών, βασική εστία διένεξης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών αποτελεί το ζήτημα της διοίκησης των τραπεζών. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή η κυβέρνηση περιέλαβε διατάξεις σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών που βρίσκονταν εκτός του πλαισίου συμφωνίας με τους θεσμούς. Οι θεσμοί φαίνεται πως έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βελτιώσεις στη νομοθεσία, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τα συμφωνηθέντα.

Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους από την πολιτική αβεβαιότητα και υπογραμμίζουν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν βοηθούν στην προσπάθεια των τραπεζών για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα ανοιχτά θέματα θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί νωρίτερα και να μην αφεθούν σε εκκρεμότητα, δημιουργώντας αβεβαιότητα με κίνδυνο να εκτροχιαστούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Αναλυτές σημειώνουν ότι υπάρχει χρόνος λίγων ημερών, προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας, διαφορετικά αν οι διαφορές δεν επιλυθούν και παραμείνουν ανοιχτές και την επόμενη εβδομάδα, τότε είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι τράπεζες θα κατορθώσουν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια και να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Πηγές της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνουν ότι μέχρι τώρα υπάρχει σημαντική ανταπόκριση των επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου και ακόμα μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον επενδυτών για να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ωστόσο, το βαρύ κλίμα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων και η μη αποδέσμευση της δόσης από το Eurogroup διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, που αποτρέπει τη συμμετοχή των επενδυτών. Για τον λόγο αυτό η Τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει «ανοιχτό» το βιβλίο προσφορών για ορισμένες ημέρες, ώστε να υπάρξουν οι θετικές εξελίξεις που θα απομακρύνουν την αβεβαιότητα και θα επιβεβαιώσουν ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή τροχιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT