Αποπληθωρισμός επί 32 μήνες στην Ελλάδα

Αποπληθωρισμός επί 32 μήνες στην Ελλάδα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για 32ο συνεχή μήνα χαρακτηρίστηκε από αρνητικό πληθωρισμό η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015 κατά 0,9%. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, 3,1%, παρουσιάζει η ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», με τις αυξήσεις να προέρχονται κατά κύριο λόγο από τρόφιμα των οποίων ο συντελεστής ΦΠΑ έχει παραμείνει στο 13%.

Οι άλλες ομάδες στις οποίες παρατηρείται αύξηση τιμών είναι τα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» κατά 2,2%, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών στα τσιγάρα, κατά 1,6% η ομάδα «Υγεία», αύξηση που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην επιβολή ΦΠΑ 23% στις κλινικές, και κατά 1,9% στην ομάδα «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», εξέλιξη η οποία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των τιμών που επέφερε η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%.

Οι πέντε μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Οκτώβριο του 2015 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014 παρατηρούνται στα ακόλουθα: 19,8% στις νωπές πατάτες, 11,5% στα έλαια και λίπη, 10,2% στον καφέ, στο κακάο και στο τσάι, 8,9% στα νωπά λαχανικά και 8,3% στις αεροπορικές μεταφορές.

Μειώσεις

Μειώσεις από την άλλη παρατηρούνται στις ακόλουθες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών: 1,5% στην ομάδα «Ενδυση και υπόδηση», 4,6% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω κυρίως της μείωσης των ενοικίων καθώς και των τιμών πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, 2,4% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», κατά 5,7% στην ομάδα «Μεταφορές», 1,7% στην ομάδα «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», 0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση» και 3,5% στην ομάδα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες».

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σε ετήσια βάση παρατηρήθηκαν στα εξής προϊόντα ή υπηρεσίες: 27,3% στα εισιτήρια θεάτρου, 20% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 14,1% στο φυσικό αέριο, 12,9% στην τιμή της βενζίνης και 10% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή