ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποπληθωρισμός επί 32 μήνες στην Ελλάδα

plithwrismos

Για 32ο συνεχή μήνα χαρακτηρίστηκε από αρνητικό πληθωρισμό η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015 κατά 0,9%. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, 3,1%, παρουσιάζει η ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», με τις αυξήσεις να προέρχονται κατά κύριο λόγο από τρόφιμα των οποίων ο συντελεστής ΦΠΑ έχει παραμείνει στο 13%.

Οι άλλες ομάδες στις οποίες παρατηρείται αύξηση τιμών είναι τα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» κατά 2,2%, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών στα τσιγάρα, κατά 1,6% η ομάδα «Υγεία», αύξηση που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην επιβολή ΦΠΑ 23% στις κλινικές, και κατά 1,9% στην ομάδα «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», εξέλιξη η οποία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των τιμών που επέφερε η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%.

Οι πέντε μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Οκτώβριο του 2015 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014 παρατηρούνται στα ακόλουθα: 19,8% στις νωπές πατάτες, 11,5% στα έλαια και λίπη, 10,2% στον καφέ, στο κακάο και στο τσάι, 8,9% στα νωπά λαχανικά και 8,3% στις αεροπορικές μεταφορές.

Μειώσεις

Μειώσεις από την άλλη παρατηρούνται στις ακόλουθες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών: 1,5% στην ομάδα «Ενδυση και υπόδηση», 4,6% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω κυρίως της μείωσης των ενοικίων καθώς και των τιμών πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, 2,4% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», κατά 5,7% στην ομάδα «Μεταφορές», 1,7% στην ομάδα «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», 0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση» και 3,5% στην ομάδα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες».

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σε ετήσια βάση παρατηρήθηκαν στα εξής προϊόντα ή υπηρεσίες: 27,3% στα εισιτήρια θεάτρου, 20% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 14,1% στο φυσικό αέριο, 12,9% στην τιμή της βενζίνης και 10% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων.