Επιχορηγήσεις σε όσους δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας

Επιχορηγήσεις σε όσους δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο προγράμματα μέσω των οποίων επιδοτούνται – επιβραβεύονται επιχειρήσεις που δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και πρώην άνεργοι που έκαναν έναρξη δραστηριότητας, προωθεί ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπεγράφη χθες και μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις επιχειρήσεις.

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Αλ. Χαρίτση, επιχορηγούνται επιχειρήσεις για τη δημιουργία 9.000 νέων θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες έγιναν μεταξύ 1/1-31/8 2015, καθώς και 3.700 νέοι επιχειρηματίες πρώην άνεργοι που δημιούργησαν την επιχείρησή τους από το 2014 έως 31/8/2015.

Το πρώτο πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές και Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις – ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν προβεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας που είχαν τον Δεκέμβριο του 2014) με την πρόσληψη πρώην ανέργων. Για κάθε μέρα πλήρους απασχόλησης ορίζεται επιχορήγηση 18 ευρώ με ανώτατο όριο τις 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Για τη μερική απασχόληση, η επιχορήγηση ανέρχεται σε 9 ευρώ την ημέρα και με ανώτατο όριο τις 23 ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρήσουν μετά τη λήξη της επιχορήγησης τόσο τον αριθμό επιχορηγούμενων όσο και των μη επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας για διάστημα ισόχρονο της διάρκειας της επιχορήγησης. Στο δεύτερο πρόγραμμα δικαιούχοι είναι πρώην εγγεγραμμένοι άνεργοι που έκαναν έναρξη δραστηριότητας κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2014 έως και 31.08.2015 και εξακολουθούν να τη διατηρούν κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είχαν την ιδιότητα του ανέργου 6 μήνες πριν από την έναρξη επιτηδεύματος και ταυτόχρονα να μην ήταν απασχολούμενοι με καθεστώς εξαρτημένης ή μη απασχόλησης κατά την ημέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα 10.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι θα διατηρήσουν την επιχείρηση εν λειτουργία, για διάστημα 12 επιπλέον μηνών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη, οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης (χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) θα πραγματοποιούνται από τις 23 έως 30 Νοεμβρίου. Αντίστοιχα, οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου (χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον ΟΑΕΔ) θα πραγματοποιηθούν από 1η έως 8 Δεκεμβρίου 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή