Η άνοδος του ΦΠΑ θόλωσε τη λάμψη του τουρισμού

Η άνοδος του ΦΠΑ θόλωσε τη λάμψη του τουρισμού

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο ελκυστικό κατέστη το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της υπερφορολόγησης την οποία υπέστη ο τομέας και, ως εκ τούτου, απώλεσε το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχε σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων απαριθμώντας την αύξηση του ΦΠΑ διαμονής, εστίασης και μεταφορών (ακτοπλοϊκών και αεροπορικών), την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών σε νησιά του Αιγαίου, την αύξηση των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αλλά και των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού επιβαρύνονται από αναδρομική αύξηση του ΕΝΦΙΑ (για τις ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), ενώ έχουν υποστεί συνεχείς αυξήσεις φόρων και εισφορών.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο μέσο στην πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, προκειμένου το 2017 να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Ανδρεάδης, θεωρεί ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι το μόνο πραγματικό ισοδύναμο το οποίο μπορεί να προκύψει για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση στο ΑΕΠ. Αυτό προϋποθέτει σταθερό φορολογικό πλαίσιο από τη στιγμή της αδειοδότησης της επένδυσης και για 10 χρόνια, μείωση της γραφειοκρατίας, σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών και θέσπιση κινήτρων που θα αντισταθμίζουν το ακριβό κόστος χρήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός, επικαλούμενος σχετική έρευνα, αναφέρει ότι οι πάσης φύσεως επιβαρύνσεις για μία ξενοδοχειακή επιχείρηση φθάνουν πλέον σε αριθμό τις 24.

Αναλυτικά οι επιβαρύνσεις αφορούν: ΦΠΑ, δημοτικά τέλη επί των εσόδων των δωματίων και επισιτιστικών τμημάτων του ξενοδοχείου, ΕΝΦΙΑ, φόρο υπεραξίας, υπεραξίας ακινήτων, μέσω της ΔΕΗ, μέσω της ΕΥΔΑΠ (πάγιο τέλος και αποχέτευσης), τέλος επιτηδεύματος έδρας και υποκαταστημάτων, τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων Ι.Χ., φορτηγών, τέλος διαφήμισης, φόρο εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών, προκαταβολή φόρου εισοδήματος, ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης, εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ, εργοδοτικές εισφορές ΤΑΠΙΤ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, εισφορά αλληλεγγύης, φόρο επιχειρηματικής δραστηριότητας, φόρο εργολάβων, φόρο τόκων, εισφορά ΟΕΕ 10% για ελεγκτές χρήσης ανώνυμης εταιρείας και τέλος για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή