Από τα τυχερά παιχνίδια το ισοδύναμο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Από τα τυχερά παιχνίδια το ισοδύναμο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επιβολή τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ θέλει να αντικαταστήσει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά οι θεσμοί έχουν κάποιες επιφυλάξεις ως προς την απόδοση του μέτρου. Οι πιστωτές υποστήριζαν ότι τα ισοδύναμα ύψους 540 εκατ. ευρώ από τα τυχερά παίγνια «δεν είναι σίγουρα», επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να μειωθεί ο τζίρος. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης απέστειλε συμπληρωματικά στοιχεία και κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούσαν ότι το θέμα έχει κλείσει. Ωστόσο, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν χθες το βράδυ ότι υπάρχει ακόμη διαφορά.

Μία μέρα μετά τη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί για την εφαρμογή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες (έληξε χθες 16 Νοεμβρίου), η κυβέρνηση συμφώνησε πάντως με τους θεσμούς στην κατάργηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι από τις εκλογές και μετά η κυβέρνηση έψαχνε μέτρα για την κατάργηση του ΦΠΑ, και στο τραπέζι των ισοδύναμων μέτρων είχαν βρεθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο μοσχάρι, η φορολόγηση του κυνηγιού, ο διπλός συντελεστής ΦΠΑ που απορρίφθηκε από την Κομισιόν, ακόμα και φοροαπαλλαγές στους γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια. Πλέον το θέμα φαίνεται να επιλύεται οριστικά, και στο σχέδιο νόμου που ενδεχομένως να κατατεθεί σήμερα θα προστεθούν διατάξεις που θα ακυρώνουν τον προηγούμενο νόμο. Το κενό θα καλυφθεί μέσω της επιβολής φόρου στον τζόγο. Στο σχέδιο νόμου θα περιληφθούν και οι διατάξεις που αφορούν στα νέα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και αλλαγές στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων που θα σχετίζονται με το πότε θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη μία οφειλή. Το περιθώριο των 30 ημερών που ισχύει σήμερα θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να φθάσει τις 10 ημέρες.

Αντιδράσεις

Αντίθετοι στην επιβολή φόρου 5 ευρωλεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιγνίου του ΟΠΑΠ εμφανίσθηκαν χθες οι πράκτορες του οργανισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πρακτόρων έκαναν λόγο για ένα φορολογικό μέτρο που θα οδηγήσει σε αφανισμό περισσότερο από ένα στα τρία πρακτορεία. Επίσης θα στρέψει το ενδιαφέρον των παικτών στα παράνομα τυχερά παίγνια όπου δεν υπάρχουν φόροι, και επιπλέον δεν θα επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος δημοσιονομικός στόχος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πρακτόρων, ο τζίρος θα μειωθεί περισσότερο από 25%, ενώ άφηναν αιχμές για τη συστηματική προσπάθεια υπερφορολόγησης των παιγνίων του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφεραν, ο παράνομος τζόγος ανέρχεται σε περισσότερο από 6 δισ. ευρώ και αν ο τζίρος αυτός έμπαινε στα νόμιμα δίκτυα θα απέφερε φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ και οι πράκτορές του, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, πραγματοποιούν τζίρο 4 δισ. ευρώ και αποδίδουν φόρους της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Ακόμη χθες, κατά της φορολόγησης των παιγνίων ΟΠΑΠ τάχθηκε και η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνοντας τις καταστροφικές συνέπειες για τις 4.500 επιχειρήσεις πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή