Διασύνδεση του συνταξιοδοτικού με την ανάπτυξη και την απασχόληση

Διασύνδεση του συνταξιοδοτικού με την ανάπτυξη και την απασχόληση

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικοποιείται μέρα με τη μέρα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οποίο θα «περάσει» από το υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη 24 Νοεμβρίου. Η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό θέμα το ασφαλιστικό, ώστε να συζητηθούν τα ανοικτά θέματα, τα «αγκάθια» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και οι ενστάσεις που έχουν ήδη εκφραστεί σε τεχνικό επίπεδο από τους δανειστές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αιφνιδιασμοί και οι δυσάρεστες εκπλήξεις, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την Παρασκευή. Εκεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα παρουσιαστούν προκειμένου να προσαρτηθούν στο τελικό σχέδιο, εναλλακτικές προτάσεις από ομάδα επιστημόνων, που θα λαμβάνουν υπόψη στις όποιες παρεμβάσεις, δύο ρήτρες, τη ρήτρα απασχόλησης και τη ρήτρα ανάπτυξης. Στην πράξη, θα επιδιωχθεί η διασύνδεση βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού, όπως είναι το ύψος των συντάξεων και των εισφορών, με την πορεία του ΑΕΠ και την απασχόληση και όχι μόνο με τα ελλείμματα των Ταμείων. Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας έχουν αρχίσει να συντάσσουν τις πρώτες διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ φαίνεται πως έχει επιλεχθεί ο αλγόριθμος βάσει του οποίου θα καθοριστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια το ύψος της τελικής παροχής, τόσο για τους μελλοντικούς όσο και για τους ήδη συνταξιούχους.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, μεγάλες απώλειες στις αποδοχές τους θα δουν συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, κυρίως του πρώην ΤΕΒΕ, σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, αλλά και Δημόσιο, όπου εντοπίζονται υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων σε σχέση με τον μισθό ακόμη και 140%. Από τις αλλαγές αναμένεται να θιγούν 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, με τις απώλειες σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν και το 40%. Αυτό άλλωστε επιδιώκει να περιορίσει το υπουργείο Εργασίας, μέσω της προσπάθειας αύξησης των εργοδοτικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Ο στόχος άλλωστε παραμένει ο ίδιος, ανεξάρτητα από το μείγμα των πολιτικών που θα επιλεγούν. Εντός του 2016 πρέπει να εξοικονομηθούν 700 – 900 εκατ. ευρώ.

«Κλεισμένο» θεωρείται και το οργανωτικό σχήμα, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρξει ένας εθνικός φορέας κύριας ασφάλισης υπό την ομπρέλα του οποίου θα τεθούν όλοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση, ούτε για παράδειγμα του ΟΓΑ, παρότι οι αγρότες αποτελούν ειδική κατηγορία ασφαλισμένων, προκειμένου να μην ξεκινήσει να… «ξηλώνεται το πουλόβερ», όπως χαρακτηριστικά λένε. Αυτόνομο, ως ενιαίο επικουρικό, εκτιμάται πως θα μείνει και το ΕΤΕΑ.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν ώς την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι τελικές διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, οι οποίοι δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα για τις προωθούμενες αλλαγές, προκειμένου το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ) υπήρξε διαβεβαίωση ότι το θέμα της κατάργησης του αγγελιοσήμου δεν βρίσκεται τώρα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή