Εως την Παρασκευή η λίστα με το δεύτερο σετ προαπαιτουμένων

Εως την Παρασκευή η λίστα με το δεύτερο σετ προαπαιτουμένων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων –που αναμένεται να είναι ακόμα πιο σκληρός– ξεκινάει από σήμερα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ο οποίος ενδεχομένως να διαρκέσει έως τα Χριστούγεννα. Εως την Παρασκευή, οι δύο πλευρές θα κληθούν να διαμορφώσουν τη λίστα με το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων μέτρων, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκλειδώσει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, παραδέχτηκε χθες ότι στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του ελέγχου «θα υπάρξουν δυσκολίες». Και αυτό γιατί στο νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

1. Ασφαλιστικό: Ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην περιληφθεί το σύνολο της μεταρρύθμισης στα νέα προαπαιτούμενα, αλλά μόνο κάποιες δράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου να περιλαμβάνει τις γενικές αρχές της μεγάλης μεταρρύθμισης και μετά να ακολουθήσει η εξειδίκευσή τους. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει από τώρα ολόκληρη τη μεταρρύθμιση.

2. Νέο ενιαίο μισθολόγιο. Πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016.

3. Νέα δημοσιονομικά μέτρα. Την Παρασκευή κατατίθεται ο προϋπολογισμός και θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και δεν υπήρχαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Επίσης, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει κλείσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα προβλέπει και τους τομείς στους οποίους θα εφαρμοστούν νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του 2017.

4. Ρύθμιση «κόκκινων» δανείων. Ο,τι δεν έκλεισε τώρα, θα πρέπει να συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο και οι θεσμοί αναμένεται να εντάξουν το θέμα στις προαπαιτούμενες δράσεις.

5. Νέο φορολογικό. Αλλαγές που θα αφορούν κυρίως τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων.

6. Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στόχος είναι να συγκροτηθεί και να αρχίσει να λειτουργεί η Ομάδα Δράσης που θα αναλάβει τη δημιουργία του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αποχωρήσουν μετά την οριστικοποίηση της λίστας και να επιστρέψουν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν τον βαθμό υλοποίησής της. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι το δεύτερο σετ μέτρων θα είναι έτοιμο στα μέσα Δεκεμβρίου ή πριν από τα Χριστούγεννα.

Η επίτευξη της συμφωνίας τα χαράματα της Τρίτης έγινε αποδεκτή με ανακούφιση στην Ευρωζώνη. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για τα θέματα που παρέμεναν ανοιχτά. Αυτή είναι μια καλή μέρα», δήλωσε ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ανέφερε: «Καλά νέα. Βιώσιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. To Euroworking Group (EWG) συζήτησε την κατάσταση και καλωσόρισε την πρόοδο που έγινε». Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να καταβάλει 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αμέσως μόλις οι νέες μεταρρυθμίσεις πάρουν το «πράσινο φως» από τη Βουλή.

Αυτό θα πρέπει να συμβεί έως αύριο το βράδυ. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του EWG την Παρασκευή, το οποίο θα εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Ποσό που, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Επίσης, μόλις κλείσουν τα βιβλία προσφορών των ελληνικών τραπεζών και διαμορφωθούν οι ανάγκες σε κεφάλαια που θα πρέπει να καλύψει το ΤΧΣ, θα γίνει και η εκταμίευση του απαραίτητου ποσού από τον ESM, που έχει σε ειδικό λογαριασμό του 10 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT