Τράπεζες εν αναμονή διευκρινίσεων για την α΄ κατοικία

Τράπεζες εν αναμονή διευκρινίσεων για την α΄ κατοικία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Περαιτέρω διευκρινίσεις αναμένουν οι τράπεζες με την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκφράζοντας κατ’ αρχήν τη σύμφωνη γνώμη τους στα τελικά όρια για την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το εισοδηματικό όριο, που επετεύχθη με τη συμφωνία.

Με την επιφύλαξη ότι η επικείμενη ρύθμιση θα αποτελέσει το μοναδικό προστατευτικό πλαίσιο που θα ευθυγραμμίζει όλες τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις στη βάση της αλλαγής του νόμου 3869, δηλαδή του νόμου Κατσέλη, εκτιμάται ότι ένας σημαντικός αριθμός μεταξύ των 150.000 φυσικών προσώπων που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο, θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί με βάση τα νέα κριτήρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των αιτούντων που δικαιούνται προστασία της πρώτης τους κατοικίας, στον βαθμό που ο νόμος Κατσέλη προέβλεπε μέχρι σήμερα αυξημένα όρια αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας από τη μία, χωρίς θεσμοθετημένα εισοδηματικά κριτήρια από την άλλη.

Tο όριο των 120.000 ευρώ για αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία, αποτελεί επαρκές και δίκαιο όριο για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες ούτως ή άλλως αντιμετωπίζονται και σήμερα με ελαστικά κριτήρια. Μεγάλο ζητούμενο αποτελεί η ενδιάμεση κατηγορία με αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας από 180.000 ευρώ προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία, ο διακανονισμός της οφειλής της οποίας προϋποθέτει την εξωδικαστική ρύθμιση και σε κάθε περίπτωση τη συνεργάσιμη συμπεριφορά από την πλευρά του δανειολήπτη. Το γεγονός ότι ο νόμος θα προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας σε συνδυασμό με αυτά τα χαρακτηριστικά, λύνει τα χέρια στις τράπεζες να ξεκαθαρίσουν εκείνους που είναι συστηματικοί κακοπληρωτές και εκείνους που είναι σε πραγματική δυσκολία, παρέχοντάς τους το θεσμικό πλαίσιο για να συνεκτιμήσουν όλα τα δεδομένα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, η προστασία προϋποθέτει τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, προκειμένου να προστατεύσει την κύρια κατοικία του, η οποία θα αποτιμηθεί στην εμπορική της αξία και θα αποπληρωθεί με βάση αυτή την τιμή.

Η ρύθμιση παραπέμπει σε διαγραφή της διαφοράς που προκύπτει από την εμπορική τιμή του ακινήτου σε σχέση με το δάνειο που έχει λάβει ο δανειολήπτης και με την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό είναι μεγαλύτερο από το τελικό ποσό που θα του καταλογισθεί με βάση αυτήν τη διαδικασία. Στον βαθμό που αυτό θα επιβεβαιωθεί από την τελική διατύπωση του νόμου, πηγές από τις τράπεζες αντιτίθενται σε αυτήν τη λογική, αντιπροτείνοντας το πάγωμα του μέρους της οφειλής που θα προκύπτει ως οφειλή και την επανεξέτασή του μετά την πάροδο της τριετίας.

Να σημειωθεί ότι τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση φθάνουν τις 350.000 σε σύνολο 1,2 εκατομμυρίου στεγαστικών δανείων, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση φθάνουν τις 750.000 σε σύνολο 2 εκατομμυρίων καταναλωτικών δανείων. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 600.000 πιστωτικές κάρτες σε καθυστέρηση σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων πιστωτικών καρτών, ανεβάζοντας το ποσό των καθυστερήσεων από τις τρεις κατηγορίες δανείων κοντά στα 30 δισ. ευρώ, περίπου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT