Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το 2ο σετ με τα προαπαιτούμενα

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το 2ο σετ με τα προαπαιτούμενα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η σύσταση του νέου ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να είναι το καινούργιο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, καθώς θα βρίσκεται στο δεύτερο σετ με προαπαιτούμενα που συντάσσεται από χθες στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.

Το δεύτερο σετ που μόλις ολοκληρωθεί θα ξεκλειδώσει και την επόμενη υποδόση του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να μην είναι «τόσο δύσκολο» σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, καθώς δεν θα περιλαμβάνει ολόκληρη την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να νομοθετηθεί απαραίτητα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, «όποτε γίνει αυτό» όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος. Από χθες έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των θεσμών για το τι θα βρίσκεται σε αυτή τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν τον επόμενο 1 δισ. ευρώ.

Την τελική της μορφή θα την έχει την Παρασκευή το πρωί πριν από το καθορισμένο Εuroworking  Group (ομάδα εργασίας του Eurogroup), αφού δηλαδή έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την ελληνική Βουλή, ώστε να δουν οι εκπρόσωποι των θεσμών αν παραμένουν ανοιχτά θέματα που θα πρέπει τότε να περάσουν στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα. Ετσι, την Παρασκευή το Euroworking Group θα δώσει το «πράσινο» φως ότι το πρώτο σετ με προαπαιτούμενα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς. Τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να γράψει μία έκθεση αποτίμησης για το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης -στο οποίο μέλη δεν είναι άλλα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης- που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, δίνοντας το τελικό «πράσινο» φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Τη Δευτέρα δεν αναμένεται να δοθεί και η έγκριση για το χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, αυτό θα γίνει αργότερα και αφού η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν εξακριβώσει ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι δύο τράπεζες δεν θα χρειαστούν περαιτέρω χρηματοδότηση από αυτή που θα βρουν από ιδιωτικά κεφάλαια (Eurobank και Alpha), ενώ για τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική) θα γνωρίζουν τις ανάγκες τους μέχρι το τέλος του μήνα, έτσι ώστε την 1η ή στις 2 Δεκεμβρίου να αποφασιστεί το ποσό που θα χρειαστούν. Οι ανάγκες των υπολοίπων τραπεζών -μη συστημικών- αναμένεται να καθοριστούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή