Τα ενοίκια αυξήθηκαν στα γραφεία, μειώθηκαν στα καταστήματα το α΄ 6μηνο

Τα ενοίκια αυξήθηκαν στα γραφεία, μειώθηκαν στα καταστήματα το α΄ 6μηνο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτές  τάσεις επικράτησαν στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων στη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου του έτους. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα γραφεία κατέγραψαν θετικότερη πορεία έναντι του πρόσφατου παρελθόντος, εν αντιθέσει με τα εμπορικά καταστήματα τα οποία συνέχισαν την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών, αν και με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό. Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, κατά το πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε οριακή πτώση της τάξεως του 0,2% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι τιμές είναι μόλις 0,7% χαμηλότερες. Πάντως, η αγορά της Θεσσαλονίκης εμφανίζει σαφώς χειρότερη εικόνα, καθώς εκεί οι τιμές υποχώρησαν κατά 4,9%. Στο σύνολο του 2014, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, προκύπτει ότι ο μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών γραφείων διαμορφώθηκε σε 3,4% στο σύνολο της χώρας, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός στην Αθήνα άγγιξε το 3,1% και στη Θεσσαλονίκη το 5%. Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη χώρα οι τιμές υποχώρησαν κατά 3,4% κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, ο κλάδος των γραφείων κατέγραψε αύξηση των τιμών ενοικίασης, έστω κι αν αυτή δεν ξεπέρασε το 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους τα ενοίκια είχαν καταγράψει πτώση της τάξεως του 5,9% και του 1,7% αντίστοιχα.

Σαφώς χειρότερη είναι η εικόνα των εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του φετινού πρώτου εξαμήνου, οι τιμές πώλησης υποχώρησαν κατά 4,4% στο σύνολο της χώρας, έναντι των προηγούμενων έξι μηνών, όταν κατά το δεύτερο εξάμηνο οι τιμές υποχωρούσαν με ρυθμό μόλις 0,3%. Συγκεκριμένα, οι τιμές πώλησης καταστημάτων φέτος υποχώρησαν κατά 4% στην Αθήνα, κατά 2,9% στη Θεσσαλονίκη και κατά 5,3% στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Για το σύνολο του 2014, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών πώλησης καταστημάτων διαμορφώθηκε σε 1,8% πανελλαδικά, ενώ αντίστοιχος ρυθμός πτώσης στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 2,8%, στη Θεσσαλονίκη σε 1,2% και στην υπόλοιπη Ελλάδα μόλις 0,3%.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια των καταστημάτων, η πτώση σε πανελλαδικό επίπεδο άγγιξε το 1,8%. Πάντως, ο ρυθμός μείωσης των ενοικίων καταστημάτων έχει επιβραδυνθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα εξάμηνα, καθώς είχε διαμορφωθεί σε 5,1% κατά το περσινό πρώτο εξάμηνο και κατά 8,4% κατά το δεύτερο εξάμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Binswanger Biniaris, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα οι τιμές πώλησης γραφειακών χώρων έχουν υποχωρήσει από 50% έως 60%. Αντίστοιχα, στα εμπορικά καταστήματα κεντρικών εμπορικών οδών η πτώση κινείται μεταξύ 35% και 45%. Παρ’ όλα αυτά, οι χαμηλότερες τιμές έχουν διατηρήσει μια κάποια κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις νέες ενοικιάσεις επαγγελματικών ακινήτων, τόσο γραφείων όσο και καταστημάτων, αποτρέποντας την εμφάνιση χαρακτηριστικών κατάρρευσης στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή