Πώς ανακτάται το δικαίωμα της καθυστέρησης

Πώς ανακτάται το δικαίωμα της καθυστέρησης

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι ισχύει στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος καθυστερήσει μία δόση του ΕΝΦΙΑ που έχει ήδη ρυθμιστεί;

Ας δούμε το εξής παράδειγμα:

Εστω ότι η ρύθμιση των οφειλών του ΕΝΦΙΑ, στην παραπάνω περίπτωση, εγκρίνεται με 12 δόσεις από 270 η κάθε μία (250 ευρώ + τόκοι 20 ευρώ).

Ας υποθέσουμε ότι ο φορολογούμενος καθυστερεί μία από αυτές τις δόσεις (π.χ. αυτή που λήγει στις 31 Μαρτίου 2016) και την καταβάλει πέραν των επόμενων 30 ημερών.

Σε αυτή την περίπτωση «η ρύθμιση απόλλυται». Ποια ρύθμιση «απόλλυται»; Η αρχική, έστω και αν αυτή εξυπηρετείται κανονικά. Και επί πλέον και η νέα.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσθέσουμε εδώ ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη ενός φορολογούμενου στις 12 δόσεις, χωρίς μάλιστα να αποκλείσει και την πιθανότητα να χρειαστεί ο φορολογούμενος να επισκεφθεί την εφορία.

Φόρος εισοδήματος

Εστω φορολογούμενος που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, καθυστερεί για 7 ημέρες την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος η οποία λήγει την 31η Μαΐου 2017. Σε αυτή την περίπτωση δεν χάνει τη ρύθμιση γιατί εξόφλησε τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του εντός των 15 ημερών.

Εστω ότι ο ίδιος φορολογούμενος καθυστερεί να πληρώσει το ΦΠΑ Ιουνίου μία ημέρα.

Σε αυτή την περίπτωση, αυτομάτως χάνει την ρύθμιση, γιατί έχει υποπέσει μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο σε μια ακόμη καθυστέρηση. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή δεν του δίνεται το δικαίωμα να εξοφλήσει μέσα σε 15 ημέρες.

Αντίθετα, εάν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος μετά την καθυστέρηση της δόσης φόρου εισοδήματος συνεχίσει κανονικά να πληρώνει εμπροθέσμως τις οφειλές του, τότε μετά την 1.12.2017 (και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017) ξανακερδίζει το «δικαίωμα» της καθυστέρησης πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών για 15 ημέρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή