Οι δανειστές βάζουν ξανά στο τραπέζι την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Οι δανειστές βάζουν ξανά στο τραπέζι την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σενάριο της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ φέρεται να επαναφέρουν οι πιστωτές, καθώς η υλοποίηση του ισοδύναμου σχεδίου που προβλέπει μεταφορά του 51% της εταιρείας στο ελληνικό Δημόσιο, σκοντάφτει στο θέμα της χρηματοδότησης. Στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, κλήθηκε να ενημερώσει για το πώς θα χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό Δημόσιο το 51% του ΑΔΜΗΕ που θα παραχωρηθεί από τη ΔΕΗ. Ο κ. Παπασταμόπουλος ενημέρωσε σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για αποπληρωμή μέσω ανταλλαγής μετοχών από συμμετοχές του Δημοσίου σε άλλες εταιρείες (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) για να εισπράξει την άμεση αμφισβήτηση του κ. Κάρλο Βιβιάνι, (εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα) σχετικά με αυτήν τη δυνατότητα, με το επιχείρημα ότι οι μετοχές αυτές ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Στην ίδια συνάντηση, η πλευρά των πιστωτών επανέφερε την πρότασή της για παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες, αλλά σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και την αρχική πρόταση της ιδιωτικοποίησης του 66% του ΑΔΜΗΕ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς. Η εξέλιξη αξιολογείται ως εξαιρετικά αρνητική, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων για την παρουσίαση ενός αποδεκτού εναλλακτικού ισοδυνάμου, καθώς ο ΑΔΜΗΕ συμπεριλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, που θα πρέπει να κλείσει τον Δεκέμβριο.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάντως, επιμένουν στο ότι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ έχει απομακρυνθεί οριστικά, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την απαίτηση των πιστωτών για παραχώρηση του μάνατζμεντ, το οποίο όπως τονίζουν μπορεί να συνοδευθεί από ένα μικρό ποσοστό μετοχών που ήδη κατέχει κάποιος μέτοχος στη ΔΕΗ και παραπέμπουν στο ιταλικό μοντέλο. Η πλευρά του υπουργείου επιμένει επίσης να υποβαθμίζει το πρόβλημα χρηματοδότησης του 51% του ΑΔΜΗΕ από το ελληνικό Δημόσιο, με το επιχείρημα ότι δεν έχει μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το σύνολο των μετοχών που κατέχει σε εταιρείες όπως τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ κ.ά.

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος), με τους πιστωτές να έχουν απορρίψει την ελληνική πρόταση για μια αρχικά πιλοτική εφαρμογή των δημοπρασιών που θα παρακάμπτει ουσιαστικά την ενδιάμεση δέσμευση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% έως το 2018 και θα εστιάζεται στην τελική δέσμευση για μείωση του μεριδίου κατά 50% το 2020. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, πάντως, οι θεσμοί δεν έχουν απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή