Εντός της εβδομάδας η πρόταση για το ασφαλιστικό

Εντός της εβδομάδας η πρόταση για το ασφαλιστικό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφθασε η ώρα των αποφάσεων για το ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση οφείλει εντός της εβδομάδας, μέσα από συνεχείς διεργασίες, να οριστικοποιήσει αλλά και να παρουσιάσει την πρότασή της, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για το εύρος των περικοπών στις καταβαλλόμενες συντάξεις και το ύψος των μελλοντικών. Πολύ δε περισσότερο, μετά και το προσκλητήριο που απηύθυνε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας ευρύτερες συναινέσεις για το θέμα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα, εκτός απροόπτου αναμένεται να συνεδριάσει έπειτα από αρκετές αναβολές η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί η καθοριστική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με πιθανή την παρουσία και του πρωθυπουργού. Κατά τις δύο αυτές συνεδριάσεις, αναμένεται να ξεκαθαριστεί ότι και με το νέο σύστημα θα παραμείνει αναδιανεμητικός ο χαρακτήρας της ασφάλισης, ενώ θα καθοριστεί το μείγμα των παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να επιμένει στην αύξηση των εισφορών, ώστε να περιοριστούν οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Στον αντίποδα, όπως ξεκαθαρίστηκε και από τις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας τόσο στο επίπεδο των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο όσο και στα τεχνικά κλιμάκια, οι θεσμοί επιδιώκουν περισσότερη και ξεκάθαρη ανταποδοτικότητα στη σχέση εισφορών – παροχών, είναι ανένδοτοι στην εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων στη λήψη της εθνικής σύνταξης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ανατρέπεται η ανταποδοτικότητα, ενώ κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν εκφραστεί ξεκάθαρες ενστάσεις αναφορικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο δημοσιονομικό σκέλος, οι θεσμοί ζητούν στοιχεία όσον αφορά τη μείωση των πόρων του ασφαλιστικού κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016, με την πλευρά του υπουργείου Εργασίας να απαντάει κατά ένα μέρος με την κατάθεση του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο, στον οποίο «φωτογραφίζονται» μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κατά 400 εκατ. ευρώ, μειώσεις στο ΕΚΑΣ κατά 230 εκατ. ευρώ και αυξήσεις εισφορών στους αγρότες κατά τουλάχιστον 102 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, καταγράφεται, χωρίς να εξειδικεύονται μέτρα, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ, μέσω της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σε αυτά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να χωρέσει την αύξηση των εισφορών και αναπόφευκτα μειώσεις κύριων συντάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή