Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Θριάσιο

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Θριάσιο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκηρύχθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του διεθνούς Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου και από σήμερα Τετάρτη οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα τεύχη της προκήρυξης. Τυπικά, εκκρεμεί η δημοσίευση της προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναμένεται να γίνει σύντομα, ενώ τα τεύχη θα είναι διαθέσιμα για ένα μήνα. «Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ευρύ και έντονο και η επιτυχής ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η υλοποίηση του έργου θα προσδώσουν στην Ελλάδα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο διεθνή χάρτη των συνδυασμένων μεταφορών και logistics», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας. Η διαγωνιστική διαδικασία είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 31 Μαρτίου του 2016 και δεν αποκλείεται η δημοσίευση τροποποιημένων όρων κατά την περίοδο που έπεται, αναφέρει. «Κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού είναι αποκλειστικά η πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού, ύστερα από ένα και πλέον έτος κατά το οποίο παρέμεινε «παγωμένος» παρά το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, κρίνεται ιδιαίτερα θετική καθώς θεωρείται διαγωνισμός που λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτόν για την πλειοψηφία του ΟΛΠ. Υπενθυμίζεται πως για το Θριάσιο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Cosco, η Grivalia Properties, η Sarmed, η Goldair, η Med Log, η Food Link και η Rede Plan, ενώ σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ η διαδικασία είναι ανοιχτή και μπορούν να συμμετάσχουν και νέα σχήματα. Μάλιστα, πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως συγκροτείται κοινοπρακτικό σχήμα μεταξύ μικρότερων υποψηφίων και ενός μεγάλου ξένου ομίλου. Σημειώνεται πως δραστηριοποίησή της στο Θριάσιο, όχι απαραίτητα στον διαγωνισμό αλλά ενδεχομένως ως συνεργάτις ή χρήστης, εξετάζει και η κινεζική Sinotrans.

Το έργο ανάπτυξης του διεθνούς Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου θα υλοποιηθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης. Ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού που θα γίνει η παραχωρησιούχος και η οποία θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση για 50 έτη του εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών που θα κατασκευαστεί, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Η ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριασίου Πεδίου για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου περιλαμβάνει τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1.450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε., και τον χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., έκτασης 588 στρεμμάτων με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και το λιμάνι του Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή