Τα βήματα για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης

Τα βήματα για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η μεταφορά των κεφαλαίων των επενδυτών στις τράπεζες για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα πιστωθούν οι νέες μετοχές και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εκτός απροόπτου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Eurobank θα ξεκινήσει την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου η διαπραγμάτευση των μετοχών της Alpha Bank, την Παρασκευή 4 (ή Δευτέρα 7) Δεκεμβρίου της Τράπεζας Πειραιώς και στις 10 Δεκεμβρίου οι νέες μετοχές της Εθνικής. Θα προηγηθεί ολιγοήμερη προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών προκειμένου να ολοκληρωθεί η μείωση του αριθμού μετοχών (reverse split). Αναλυτικά, οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς θα αντικατασταθούν με νέες σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλαιές, της Eurobank σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλαιές, της Alpha Bank με αναλογία 1 νέα για κάθε 50 παλαιές και της Εθνικής Τράπεζας σε αναλογία 1 νέα για κάθε 15 παλαιές.

Χθες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το Ενημερωτικό Δελτίο της Εθνικής Τράπεζας για τη διάθεση των μετοχών σε εγχώριους επενδυτές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Οι επενδυτές θα μπορούν να εγγράφονται για την απόκτηση μετοχών της Εθνικής από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου. Η τράπεζα θα διαθέσει τις μετοχές στα 0,30 ευρώ (ή 0,02 πριν από το reverse split) επιδιώκοντας να αντλήσει από την εγχώρια αγορά ποσό 300 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές θα διατεθούν χωρίς δικαίωμα προτίμησης, δηλαδή η διαδικασία είναι ανοιχτή για όλους, ενώ δεν θα υπάρχει όριο στο ποσό εγγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank άντλησε από τις αγορές νέα κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,55 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 1,3 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα 1,1 δισ. ευρώ χωρίς την ελληνική «έκδοση» που θα τρέξει την άλλη εβδομάδα. Εθνική και Πειραιώς μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου κάλυψαν τις ανάγκες του βασικού σεναρίου του stress test και τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου θα τα εισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Η 3η ανακεφαλαιοποίηση οδηγεί στον αφανισμό των παλαιών μετόχων και μεταξύ αυτών του ΤΧΣ που κατείχε μεγάλα πακέτα μετοχών των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του Ταμείου περιορίζεται στο 2,7% στη Eurobank (από 35% πριν από την αύξηση), στο 11% στην Alpha Bank (από 66%), στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς (από 66,9%) και στο 35% στην Εθνική Τράπεζα (από 57,2% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση). Ετσι σε όλες τις τράπεζες η πλειοψηφία των μετοχών περνά σε ιδιωτικά χέρια για πρώτη φορά μετά την πρώτη μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2013.

Στουρνάρας: Πλήρως εξασφαλισμένες οι καταθέσεις

Τη διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως εξασφαλισμένες μετέφερε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου χαρτονομίσματος των 20 ευρώ που κυκλοφορεί σήμερα. Οπως τόνισε ο διοικητής, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει αποσοβηθεί πλέον ο κίνδυνος «κουρέματος». Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης το 2015 αποτελούσε ζωτικής σημασίας ζήτημα για τις τράπεζες, καθώς σε περίπτωση μετάθεσης του εγχειρήματος για το 2016 υπήρχε κίνδυνος για τη συμμετοχή και των καταθέσεων («κούρεμα») στις διαδικασίες εξυγίανσης μιας τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή