ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες οι εισφορές των αγροτών στον ΟΓΑ το α΄ εξάμηνο του 2015

25s18oga

Ειδοποιητήρια με αυξημένες εισφορές κοντά στο 12% λαμβάνουν αυτές της ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, στο πλαίσιο πληρωμής των εισφορών του α΄ εξαμήνου του 2015. Μάλιστα, πριν καλά καλά ξεπεράσουν το πρώτο σοκ, διαπιστώνουν ότι πρέπει να εξοφλήσουν το σύνολο του ποσού έως τις 30 Νοεμβρίου. Και όλα αυτά, ενώ στο υπουργείο Εργασίας ήδη σχεδιάζουν νέα αύξηση των εισφορών για τους αγρότες, έως και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2016, για την κύρια σύνταξη. Συνολικά, έως το 2019 οι εισφορές των αυτοτελώς απασχολουμένων αγροτών και των εργατών γης θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, ώστε από 7% που είναι σήμερα (μόνο για την κύρια σύνταξη) να φθάσουν στο 20%.

Η αποστολή των ειδοποιητηρίων ξεκίνησε φέτος με σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα εντός των επόμενων λίγων ημερών οι περίπου 620.000 αγρότες – ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ να πρέπει να πληρώσουν το σύνολο της οφειλής, προκειμένου αυτή να μην καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Τα απανωτά σοκ της αύξησης των εισφορών οφείλονται κατά κύριο λόγο στον νόμο 3986 του 2011, που προβλέπει αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ανά 3 χρόνια. Η πρώτη μετάταξη έγινε το 2012 και η επόμενη πραγματοποιείται φέτος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τους περίπου 620.000 ασφαλισμένους, οι 400.000 ήταν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και εξ αυτών, οι περίπου 350.000 οδηγούνται στην 3η και κατά συνέπεια σε αύξηση εισφορών κατά τουλάχιστον 12%, ήτοι από 425,58 ευρώ σε 477,06 ευρώ το εξάμηνο.

Καθώς μάλιστα το Ταμείο «καίγεται» για χρήματα, προκειμένου να καταβληθούν στην ώρα τους οι συντάξεις Ιανουαρίου, το χρονικό περιθώριο που αφήνει στους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες είναι ασφυκτικό. Οι πληρωμές πρέπει να γίνουν έως 30 Νοεμβρίου 2015, σε όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, ή μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω e-banking. Οφειλές άνω των 5.000 που δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα θα σταλούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και θα αρχίσουν διαδικασίες αναγκαστικών πληρωμών. Παράλληλα, άλλωστε, η μη εμπρόθεσμη καταβολή θα οδηγήσει στην απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας (βιβλιάριο υγείας, παροχές λογαριασμού Αγροτικής Εστίας) και στην επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο του νόμου 4152/2013.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΓΑ, ειδοποίηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα λάβουν και οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι επί δέκα και πλέον έτη δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην παλιά ρύθμιση με τριμηνιαία καταβολή δόσεων, θα λάβουν τρεις διαφορετικές ειδοποιήσεις. Οι δύο αφορούν τις τριμηνιαίες δόσεις (α΄ και β΄ τρίμηνο 2015) και η τρίτη την τρέχουσα εισφορά του α΄ εξαμήνου 2015, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τις 30/11/2015.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις (100 δόσεις, «Νέα Αρχή» και «Πάγια») δεν θα λάβουν ειδοποίηση καταβολής τρέχουσας ασφαλιστικής εισφοράς α΄ εξαμήνου 2015. Η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς α΄ εξαμήνου 2015 θα γίνει ταυτόχρονα με την πληρωμή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2015 μέσω της Τράπεζας Πειραιώς. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και e-banking.