Ξεκινούν έλεγχοι σε 6.000 offshore επιχειρήσεις

Ξεκινούν έλεγχοι σε 6.000 offshore επιχειρήσεις

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι χιλιάδες offshore εταιρείες μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών σε σύνολο δώδεκα χιλιάδων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, από τις 6.000 υπεράκτιες εταιρείες «έχουν ελεγχθεί μόνον οι 384 και έχουν βεβαιωθεί 129,5 εκατομμύρια. Για το 2014-2015 έχουν ελεγχθεί 321 εταιρείες και έχουν βεβαιωθεί 94,5 εκατομμύρια. Οπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό». Ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα υπήρχε λάθος στόχευση στο ποιες εταιρείες ελέγχονται. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ελέγχονται offshore εταιρείες και αποδίδουν πάρα πολύ λίγα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, όταν άλλες μεγάλες offshore εταιρείες ή μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής παραμένουν ελεγκτικά αδρανείς ή, τέλος πάντων, δεν έχουν γίνει οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι «και αυτές οι υποθέσεις και οι άλλες υποθέσεις των λιστών είναι στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών».

Επιχειρησιακό σχέδιο

Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε στη Βουλή τη δημιουργία ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο μάλιστα θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες για τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων. Οπως είπε, οι υποθέσεις αυτές θα παρακολουθούνται μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, θα υπάρχει μηνιαία αναφορά για την πορεία των ελέγχων και όλα αυτά με το λίγο προσωπικό που έχει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Σχετικά με τις offshore, είπε ότι το πρόβλημα είναι διπλό. Είναι η φοροδιαφυγή που κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία, το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο, και είναι και η φοροδιαφυγή που συντελείται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την off shore με άλλες εταιρείες που συνήθως τα παραστατικά και τα τιμολόγια δεν έχουν αντίκρισμα.

Αναφερόμενος στο προσωπικό, ο υπουργός είπε ότι εάν συγκριθεί με το προσωπικό που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τα τελευταία στοιχεία tax administration του 2014 του ΟΟΣΑ, είναι λιγότερο. «Βλέπουμε ότι έχουμε λιγότερο ελεγκτικό προσωπικό απ’ ό,τι έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με λιγότερη φοροδιαφυγή, με καλύτερη οργάνωση, με καλύτερη μηχανοργάνωση. Είναι ένα από τα θέματα τα οποία ήδη έχουμε θέσει και στους θεσμούς. Είναι ένα από τα θέματα που έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα. Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, πρέπει να έχουμε επαρκές προσωπικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT