Υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης

Υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο δομικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2016, δηλαδή η πρόβλεψη για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενδέχεται να επηρεασθούν, πρώτον, από τη διόγκωση του προσφυγικού προβλήματος στα υψηλότερα μεταπολεμικά επίπεδα και, δεύτερον, από τη σημαντική ενίσχυση των γεωπολιτικών κινδύνων και των ασύμμετρων απειλών που αντιμετωπίζουν οι αναπτυγμένες χώρες.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, οι οποίοι στο εβδομαδιαίο δελτίο αναφέρουν ότι το 2016 προβλέπεται αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του Κρατικού Προϋπολογισμού στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,9% του ΑΕΠ το 2015.

Αυτό προκύπτει από την αύξηση των τακτικών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 4,3%, λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων μέσω της αυξήσεως της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων, έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) και καταργήσεως παλαιότερων εκπτώσεων φόρων (όπως η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου καταναλώσεως στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση). Οπως εξηγεί η Alpha, το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται, δηλαδή αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων με ταυτόχρονη διατήρηση των πρωτογενών δαπανών στο ίδιο επίπεδο από το 2014 έως και το 2016, ενέχει ορισμένους κινδύνους όσον αφορά κυρίως στο ύψος της αναμενόμενης υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι συνδέεται με δυσμενέστερους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Μεγαλύτερη της αναμενόμενης, ωστόσο, υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα δυσχεράνει τη συλλογή εσόδων. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν εξασφαλίζει πάντοτε την αύξηση των εσόδων. Από την άλλη, η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης μπορεί να υπεραντισταθμίσει την ανωτέρω τυχόν αρνητική επίπτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή