Η Κομισιόν ενέκρινε κρατική ενίσχυση 2,72 δισ. στην Πειραιώς

Η Κομισιόν ενέκρινε κρατική ενίσχυση 2,72 δισ. στην Πειραιώς

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμπληρωματική κρατική ενίσχυση ύψους 2,72 δισ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τροποποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Η ενίσχυση εγκρίθηκε μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Η Πειραιώς κατόρθωσε να καλύψει συνολικά 1,94 δισ. ευρώ των κεφαλαιακών αναγκών, που, με βάση το δυσμενές σενάριο, ανήλθαν σε 4,93 δισ. ευρώ από ιδιώτες (τους υφιστάμενους πιστωτές, μέσω εθελοντικής ανταλλαγής των μετοχών τους με νέες μετοχές, και από νέους επενδυτές, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου). Το υπόλοιπο των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,72 δισ. ευρώ θα καλυφθεί με πρόσθετη κρατική ενίσχυση, που θα χορηγηθεί από το ΤΧΣ με την έκδοση κοινών μετοχών (το 25% του συνόλου), ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί με την έκδοση ειδικών ομολογιών (Cocos).

Οπως ανακοινώθηκε, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς (του Ιουλίου 2014), επιπλέον εκείνων που προβλέπονται στο τροποποιημένο σχέδιο, θα επιτρέψουν στην Πειραιώς να εξασφαλίσει πιστώσεις προς την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε., ιδίως την τραπεζική ανακοίνωση του 2013 και την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση.

Με αφορμή την έγκριση της κρατικής βοήθειας, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ δήλωσε: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς κάλυψε σημαντικό μέρος των κεφαλαιακών της αναγκών από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό αποτελεί ένδειξη της εμπιστοσύνης της αγοράς. Στην παρούσα φάση, η επιπρόσθετη δημόσια στήριξη και η περαιτέρω υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης θα επιτρέψουν στην τράπεζα να αποκαταστήσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και να συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Η χρηματοδότηση δίνεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στο πλαίσιο του νέου μνημονίου που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα και το οποίο προβλέπει ποσό 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη πιθανών κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή