Με αστερίσκους από Κομισιόν έκλεισε η πρώτη λίστα των μέτρων

Με αστερίσκους από Κομισιόν έκλεισε η πρώτη λίστα των μέτρων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκκρεμότητες έκλεισε εν τέλει το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων μέτρων, η υλοποίηση του οποίου οδήγησε στην εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τέσσερα μέτρα τα οποία σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν δεν έχουν εφαρμοστεί στο 100%. Ταυτόχρονα, όμως, στα τρία από τα τέσσερα ζητήματα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει αρκετά στον βαθμό υλοποίησής τους, οπότε δεν αποτέλεσε εμπόδιο η μη πλήρης εφαρμογή τους. Σε ό,τι αφορά το τέταρτο θέμα, αυτό έχει να κάνει με την ενσωμάτωση στο ETEA από 1η Σεπτεμβρίου 2015 όλων των επικουρικών ταμείων και τη διασφάλιση ότι θα χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους. Το μέτρο δεν εφαρμόστηκε καθόλου, αλλά αυτό συνέβη επειδή οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μεταφερθεί στη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η οποία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του πρώτου ελέγχου του προγράμματος.

Ειδικότερα, οι άλλες τρεις εκκρεμότητες είναι:

1. Νομοθετική έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του «ΟΑΣΑ – Συγκοινωνίες Αθηνών». Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η παρέμβαση υλοποιήθηκε, αλλά υπάρχουν ρίσκα ως προς την εφαρμογή της.

2. Εκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα εξειδικεύει τον τρόπο που θα γίνονται οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για τις προμήθειες. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αρχές θα πρέπει να παράσχουν τακτικές επικαιροποιήσεις του σχετικού σχεδίου.

3. Μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποιες «υπο-δράσεις» οι οποίες θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στην έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι εάν αποδειχθεί πως απαιτούνται κάποιες αλλαγές και διορθώσεις στα μέτρα που υιοθετήθηκαν, αυτές θα γίνουν είτε στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων μέτρων, είτε πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου. Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο σετ των προαπαιτουμένων μέτρων θα πρέπει να υλοποιηθεί έως τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Πέραν αυτών, στην έκθεση γίνεται και ειδική αναφορά στο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Για το δεύτερο επισημαίνεται πως θα πρέπει πριν από το τέλος του έτους να προχωρήσει η απαραίτητη δευτερογενής νομοθεσία. Για τη στρατηγική αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, αναφέρεται ότι επίσης έως το τέλος του 2015 θα πρέπει να υπάρξει νομοθεσία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή