Στα 5,85 δισ. ευρώ τα χρέη του κράτους στο 10μηνο

Στα 5,85 δισ. ευρώ τα χρέη του κράτους στο 10μηνο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή μείωση κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, καθώς και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, ωστόσο τα χρέη παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στους προμηθευτές. Συγκεκριμένα, τα χρέη στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έχουν φθάσει στα 5,85 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με το 9μηνο του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα 5,2 δισ. ευρώ υποχώρησαν στα 5,1 δισ. ευρώ, ενώ οι επιστροφές φόρου διαμορφώθηκαν σε 758 εκατ. ευρώ από 807 εκατ. τον Σεπτέμβριο (δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες Ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες).

Τα μεγαλύτερα ποσά χρωστούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (2,7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο από 2,696 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο), εκ των οποίων τα 1,8 δισ. είναι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα 542 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στα ίδια επίπεδα και τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων τα οποία στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου έχουν φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρωστούν 324 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Οπως προκύπτει από το δελτίο της γενικής κυβέρνησης στο 10μηνο του έτους:

1. Το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ από 4,8 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2014.

2. Τα έσοδα ανήλθαν στα 40,4 δισ. ευρώ από 41,3 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2014 μειωμένα κατά 2,2%.

3. Το χρέος στο ίδιο διάστημα παρουσιάζεται μειωμένο και συγκεκριμένα έχει διαμορφωθεί στα 314,7 δισ. ευρώ από 324,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

4. Ο δανεισμός από 243 δισ. ευρώ έχει μειωθεί στα 239,9 δισ. ευρώ.

5. Οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται στα 137,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 79 δισ. ευρώ είναι με καθεστώς τραπεζικής εγγύησης και τα υπόλοιπα 57,6 δισ. ευρώ αφορούν εγγυήσεις του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή