Εκπτώσεις έως 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια αποφάσισε η ΔΕΗ

Εκπτώσεις έως 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια αποφάσισε η ΔΕΗ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκπτώσεις μέχρι και 15% βάσει της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ανά επιχείρηση ενέκρινε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ έπειτα από σχετική πρόταση του βασικού μετόχου. Η εξέλιξη αυτή, αν και διασφαλίζει χαμηλές τιμές ρεύματος για την ενεργοβόρα βιομηχανία, ενέχει τον κίνδυνο χαρακτηρισμού των εκπτώσεων ως κρατική ενίσχυση, κάτι που προβληματίζει τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες λίγες ημέρες πριν ζήτησαν, μέσω του ΣΕΒ, «καλόπιστες διαπραγματεύσεις σε ατομικό επίπεδο για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμολογίων που να αντανακλούν το μεταβλητό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ».

Η διοίκηση της ΔΕΗ εισηγήθηκε στη γενική συνέλευση προς έγκριση απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για 7 διαφορετικούς τιμοκαταλόγους (ανά κλάδο δραστηριότητας) που θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων με την κάθε επιχείρηση χωριστά. Μετά την έγκριση της πρότασης του βασικού μετόχου για 8 κλιμάκια εκπτώσεων όγκου, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, διαμορφώνονται 56 διαφορετικά τιμολόγια βάσει των οποίων θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σε εξατομικευμένο επίπεδο με τους καταναλωτές υψηλής τάσης. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η ΔΕΗ υποχρεώθηκε από το μνημόνιο να καταργήσει τις προηγούμενες εκπτώσεις που δόθηκαν με αποφάσεις γενικής συνέλευσης και εμφανίζεται εκ νέου να ακολουθεί παρόμοια διαδικασία τιμολόγησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού περί κρατικών ενισχύσεων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η ΔΕΗ επιχειρεί προφανώς να αποφύγει τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει μια τιμολόγηση που θα λαμβάνει υπόψη το μεταβλητό κόστος παραγωγής της ενόψει του, επίσης από το μνημόνιο προβλεπόμενου, μέτρου των δημοπρασιών ισχύος. Η διοίκηση της ΔΕΗ, πάντως, όπως αναφέρει και στη σχετική ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι μετά τις χθεσινές αποφάσεις της γενικής συνέλευσης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ουσιαστική στήριξη της βιομηχανίας σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος και περιμένει τη θετική αντιμετώπιση και ανταπόκριση εκ μέρους της. Η πλευρά της βιομηχανίας, ωστόσο, ήταν χθες σοβαρά προβληματισμένη για την τροπή που πήραν τα πράγματα, και αναμένεται να αποφασίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τη στάση που θα κρατήσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ στην πρόσφατη παρέμβασή του σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «η διεξαγωγή της επικείμενης έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ δεν μπορεί να παρουσιάζει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γ.Σ. του Φεβρουαρίου 2014, όπου θέματα εμπορικής πολιτικής παραπέμφθηκαν σε αυτήν και της οποίας οι αποφάσεις οδήγησαν στην ουσία σε μονομερή καθορισμό τιμολογίων».

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ ενέκρινε επίσης τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδας μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την τιμολόγησή της διάρκειας τριών μηνών, που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την αναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία έχει προσφύγει η Αλουμίνιον.

Σε εκκρεμότητα, τέλος, και μείζον πρόβλημα παράλληλα παραμένει το θέμα της τιμολόγηση της Λάρκο. Τα χρέη της μεταλλευτικής βιομηχανίας από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και «τρέχουν» με 10 εκατ. ευρώ τον μήνα. Η διοίκηση της ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια στήριξης της βιωσιμότητας της Λάρκο, φέρεται να έχει κάνει πρόταση στη διοίκηση της εταιρείας για σύνδεση της τιμής του ρεύματος με την τιμή του νικελίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει παράλληλα ένα υγιές μπίζνες πλαν, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και στρατηγικό επενδυτή.

Οι εκπτώσεις όγκου που αποφάσισε η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ αναφέρονται σε 8 κλίμακες ανάλογα με την ετήσια κατανάλωση ισχύος και ενέργειας. Συγκεκριμένα, για καταναλώσεις έως και 10 γιγαβατώρες η έκπτωση είναι μηδενική. Ανω των 10 και έως 50 γιγαβατώρες στο 4%, άνω των 50 και έως 200 στο 6%, άνω των 200 και έως 400 στο 8%, άνω των 400 και έως 700 στο 10%, άνω των 700 και έως 1.000 στο 12%, άνω των 1.000 και έως 2.000 στο 13% και άνω των 2.000 στο 15%.

Η χθεσινή γενική συνέλευση ενέκρινε, τέλος, τη διάθεση μέρους του ποσού που αντιστοιχεί στο τροφείο που είχε προβλεφθεί να χορηγείται στο προσωπικό της ΔΕΗ στο υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και κατά προτεραιότητα στη σίτιση μαθητών στα σχολεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή