Νέα κυβερνητική πρόταση για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Νέα κυβερνητική πρόταση για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυσύνθετο αποδεικνύεται τελικά το ισοδύναμο της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, με την κυβέρνηση να προτείνει στους πιστωτές το τρίτο κατά σειρά εναλλακτικό σχέδιο, αφού το πρώτο, της παραμονής των παγίων στη ΔΕΗ, απορρίφθηκε και το δεύτερο, της ανταλλαγής μετοχών του Δημοσίου από άλλες εταιρείες αποδείχτηκε μη ρεαλιστικό. Η τελευταία πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά στους πιστωτές και αναμένονται μέσα στην εβδομάδα οι παρατηρήσεις τους, προβλέπει να γίνει σε πρώτη φάση split μετοχών της ΔΕΗ, ώστε κάθε σημερινός μέτοχος της ΔΕΗ να πάρει στα χέρια του και μία μετοχή της εταιρείας στην οποία θα εισφερθούν τα πάγια του ΑΔΜΗΕ και που θα αποτελέσει τον νέο διαχειριστή δικτύου με ποσοστό 51% Δημόσιο και 49% ιδιώτες (θεσμικοί και μικρομέτοχοι). Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, το Δημόσιο θα κατέχει συνολικά το 51% των μετοχών (34,12% άμεσα και 17% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), η Silchester το 13,8%, η Fidelity το 5% και οι διάφοροι μικρομέτοχοι το 30%. Ετσι αίρεται η βασική αντίρρηση των πιστωτών στη συμμετοχή της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία με ποσοστό 49%, καθώς το θέμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού περιγράφεται ως υποχρέωση στο μνημόνιο.

Η χρηματοδότηση του ποσοστού που θα περάσει στο Δημόσιο παραμένει θέμα προς επίλυση, με την κυβέρνηση να κινείται τώρα στην κατεύθυνση της αποπληρωμής σε ορίζοντα δεκαετίας μέσω των κερδών του ΑΔΜΗΕ. Οι πιστωτές δεν φαίνεται να προβληματίζονται για τον τρόπο αποζημίωσης της ΔΕΗ. Θέτουν όμως επιτακτικά θέμα παραχώρησης του μάνατζμεντ σε ιδιώτη. Στο τραπέζι φαίνεται ότι έχει πέσει πρόταση για παραχώρηση του μάνατζμεντ σε έναν από τους μετόχους μειοψηφίας της ΔΕΗ, που θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα είτε η Fidelity που κατέχει το 5% των μετοχών της ΔΕΗ είτε η Silchester που κατέχει το 13,8% των μετοχών της ΔΕΗ. Αντίστοιχο μοντέλο ακολουθεί ο Ιταλός διαχειριστής δικτύου (ΤΕRNA). Πηγές του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος επιβεβαιώνουν την επιμονή των πιστωτών στο θέμα του ιδιωτικού μάνατζμεντ, τονίζουν ωστόσο ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κινείται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου για το τρίτο ενεργειακό πακέτο, εκτιμώντας πως η ελληνική πλευρά δεν έχει λόγους να υποχωρήσει σε αυτό το αίτημα. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και στο πλαίσιο αυτό οι διαπραγματεύσεις που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα καθίστανται ιδιαίτερα κρίσιμες.

Αντίθετη στην παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτη εμφανίζεται και η ΔΕΗ, ενώ τη διοίκηση της επιχείρησης απασχολεί και το θέμα της αποζημίωσης για τα περιουσιακά στοιχεία αξίας 1 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισφέρει στη νέα εταιρεία. Το σενάριο της αποπληρωμής σε βάθος δεκαετίας δεν φαίνεται να ικανοποιεί την εταιρεία, καθώς ο ΑΔΜΗΕ συνεισφέρει στα EBITDA της επιχείρησης περί τα 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ερώτημα, τέλος, παραμένει το κατά πόσον μια τέτοια πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμικούς μετόχους της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή