ΟΛΠ: Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου η κατάθεση προσφορών

ΟΛΠ: Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου η κατάθεση προσφορών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 21η Δεκεμβρίου μετατέθηκε η καταληκτική ημερομηνία όσον αφορά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 51% της ΟΛΠ Α.Ε. Την πρώτη ιδιωτικοποίηση που θα υλοποιήσει –εκτός απροόπτου– η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς άλλες που προχωρούν τώρα, όπως τα αεροδρόμια, είχαν ήδη υπογραφεί από το 2014. Η νέα αναβολή αποτελεί πάντως εξέλιξη που δεν εξέπληξε τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, καθώς εκκρεμεί η διαβούλευση για τη συμφωνία μετόχων και την αγορά μετοχών (Share Purchase Agreement και Shareholders’ Agreement).

Η διαβούλευση επί της σύμβασης παραχώρησης (master concession) όμως έχει ολοκληρωθεί και δεν περιλαμβάνει αλλαγές εκτός από την εξαίρεση του παραλιακού μετώπου της Δραπετσώνας. Τη σύμβαση αυτή θα υπογράψει ο ΟΛΠ με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ναυτιλίας, αφού περάσει από τη Γ.Σ. της εισηγμένης, όπου αναμένεται να υπερψηφιστεί καθώς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ελέγχει το 74% των δικαιωμάτων ψήφου. Μπαίνει δηλαδή τέλος στις προσπάθειες του κ. Θ. Δρίτσα να εξαιρέσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως το πορθμείο Περάματος Σαλαμίνας, με βάση τα όσα ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ χθες Τρίτη.

Διευκρινίζεται πως η υπογραφή του master concession δεν είναι απαραίτητο να γίνει και δεν θα γίνει πριν από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 21 Δεκεμβρίου. Ούτε και η νομοθέτηση αρχών λιμένων που προωθεί ο κ. Θ. Δρίτσας είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, αναφέρουν κύκλοι της λιμενικής βιομηχανίας, αλλά και νομικές πηγές. Αντιθέτως, το master concession πρέπει να περάσει από το Eλεγκτικό Συνέδριο και κυρίως από την Ολομέλεια της Βουλής, διαδικασία που δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2016. Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να προσδιοριστεί και η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΘ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί αμφότεροι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί το 51% και υπό προϋποθέσεις υλοποίησης συγκεκριμένων επενδύσεων άλλο 16% σε ορίζοντα πενταετίας και για τα δύο εισηγμένα λιμάνια. Ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% της ΟΛΠ έχουν εκφράσει η κινεζική Cosco, η δανική APM Terminals (Maersk) και η ICTS από τις Φιλιππίνες που συμμετέχουν στην τρέχουσα τελική φάση του διαγωνισμού. Για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον οκτώ επενδυτικά σχήματα: APM Terminals, Deutsche Invest, Duferco, ICTS, Mitsui, P&O, κοινοπραξία RZD με ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Yilport Holding Inc.

Σημειώνεται ότι χθες η κεφαλαιοποίηση της ΟΛΠ Α.Ε. στο Χ.Α. υποχώρησε κατά 8,65% στα 322,25 εκατ. ευρώ και της ΟΛΘ Α.Ε. κατά 1,22% στα 253 εκατ. Η χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ έχει υποχωρήσει κατά 20% περίπου τον τελευταίο ενάμιση μήνα και κατά 40% από τα υψηλά του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή