Επί της αρχής συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τον ΑΔΜΗΕ

Επί της αρχής συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τον ΑΔΜΗΕ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό 51%, είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό 20% και διάθεση ποσοστού 29%, μέσω του Χρηματιστήριου, προβλέπει το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ, που έγινε αποδεκτό επί της αρχής από τους πιστωτές. Ωστόσο παραμένουν να διευθετηθούν λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως το μάνατζμεντ και την επιλογή του στρατηγικού επενδυτή.

Σε ό,τι αφορά στο μάνατζμεντ, η συμφωνία προβλέπει πλειοψηφία από το Δημόσιο και διευθύνοντα σύμβουλο, και μπίζνες πλαν από κοινού με τον στρατηγικό επενδυτή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις χθεσινές διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές κατέληξαν στην πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά του σε εταιρεία 100% θυγατρική του Δημοσίου. Εν συνεχεία το Δημόσιο θα διατηρήσει τουλάχιστον το 51% των μετοχών και θα διαθέσει το 20% σε ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων μέσω διαγωνισμού και το 29% στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα όσα διέρρεαν χθες κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ μπορεί να αποζημιωθεί σχετικά σύντομα και όχι σε βάθος χρόνου όπως προέβλεπε το σχέδιο που η κυβέρνηση συζητούσε μόλις μία ημέρα πριν με τους πιστωτές.

Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μένει να συμφωνηθεί, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία αναμένεται να δώσει σήμερα το αρμόδιο υπουργείο. Ερώτημα παραμένει πάντως το πώς θα αποκλειστούν από τον διαγωνισμό εταιρείες διαχειριστές δικτύων εκτός Ευρώπης, όπως προβλέπει η συμφωνία για την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ, καθώς και το γιατί η συμφωνία αναφέρεται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκή εταιρεία, δεδομένου ότι ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ στην προηγούμενη φάση είχαν εκφράσει Κινέζοι αλλά και Καναδοί.

Η συμφωνία αποτελεί κυρίως προϊόν ενός πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες στη ΔΕΗ, στον ΑΔΜΗΕ και συνολικά στην αγορά ηλεκτρισμού. Κρίσιμης σημασίας παράμετρος ως προς αυτό είναι το ύψος της αποζημίωσης που θα καθοριστεί για τη ΔΕΗ και κυρίως ο χρόνος καταβολής του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών που ξεκίνησαν προχθές ολοκληρώθηκαν χθες με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από τον κ. Δημοσθένη Παπασταμόπουλο, γενικό διευθυντή του Γραφείου του κ. Σκουρλέτη, αφού ο ίδιος απουσίαζε στη Σόφια για να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας μετόχων για τον αγωγό IGB.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή