Το Εuroworking Group αποτιμά σήμερα την πορεία των διαπραγματεύσεων

Το Εuroworking Group αποτιμά σήμερα την πορεία των διαπραγματεύσεων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Εuroworking Group, που –εκτός απροόπτου– θα πραγματοποιηθεί σήμερα αργά το απόγευμα, θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των έως τώρα διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις συζητήσεις ήταν το θέμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων, ενώ διαφορές υπάρχουν στο θέμα του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βάση των συζητήσεων για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο. Ωστόσο και χθες οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να εντοπίσουν κοινό τόπο για την τύχη των στεγαστικών δανείων και εκείνων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Αθήνα θέλει την πλήρη εξαίρεσή τους από την πώληση, ενώ οι δανειστές συζητούσαν την εξαίρεση μόνο των στεγαστικών δανείων που είχαν ληφθεί για πρώτη κατοικία. Δεδομένης της διαφωνίας, η κυβέρνηση πρότεινε μάλιστα και τη μετάθεση της επίλυσης του θέματος για τον πρώτο έλεγχο. Πάντως, συμβιβαστική λύση ενδεχομένως να αποτελέσει η εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας εκείνων των δανειοληπτών που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, όπως ανέφεραν χθες αρμόδια στελέχη. Επίσης, εξετάζεται και η πιθανότητα ομαδοποίησης ανά κλάδο των επιχειρηματικών δανείων που θα πουληθούν (π.χ. ξενοδοχείων, εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας κ.λπ.).

Παράλληλα, συμφωνία φαίνεται να υπάρχει ως προς το ότι οι εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ θα λειτουργούν με βάση την ελληνική νομοθεσία. Επίσης, σε ό,τι αφορά την οργάνωση της αγοράς, θα προβλέπονται διάφορες επιλογές, όπως η αυτόνομη λειτουργία των εταιρειών ή οι κοινοπραξίες τους με τράπεζες κ.λπ.

Για το ζήτημα της δημιουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συζητούσαν την «ακύρωση» του στόχου για είσπραξη 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας από τις αποκρατικοποιήσεις και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Η Αθήνα προέβαλε το επιχείρημα ότι η αξία των προς αποκρατικοποίηση τραπεζών είναι πλέον πολύ μικρότερη απ’ ό,τι όταν συμφωνήθηκε ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, οπότε θα έπρεπε να υπάρξει αναθεώρησή του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να υπάρξει νέος ποσοτικός στόχος, αλλά θα παραμένει «κενό» το ύψος των εσόδων. Αλλωστε, σε αυτή τη φάση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ποια περιουσιακά στοιχεία θα εισφερθούν στο νέο Ταμείο, ενώ δεν μπορεί να γίνει και ορθή αποτίμηση της αξίας τους δεδομένων των χαμηλών τιμών λόγω του αρνητικού κλίματος στις αγορές για την ελληνική οικονομία. Αυτό, όμως, που δεν αναμένεται να αλλάξει –παρά την επιδίωξη της κυβέρνησης– είναι η κατανομή των εσόδων. Η συμφωνία για το νέο Ταμείο προέβλεπε ότι το 50% των εσόδων θα κατευθυνόταν για το χρέος, το 25% για επενδύσεις και το υπόλοιπο 25% για άλλες δράσεις που θα αποφάσιζε η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή