Αποψη – Ενα μεγάλο παραμύθι: «Το PSI έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στο ναυάγιο των συντάξεων»

Αποψη – Ενα μεγάλο παραμύθι: «Το PSI έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στο ναυάγιο των συντάξεων»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, κυρίως από κυβερνητικά χείλη ακούγεται τελευταία ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους της ελλειμματικής κατάστασης των συνταξιοδοτικών ταμείων είναι το PSI.

Οσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο ή αγνοούν βασικά πράγματα από το συνταξιοδοτικό πρόβλημα ή ψεύδονται.

Τι πραγματικά πρόσθεσε το PSI στο πρόβλημα των συντάξεων;

Τον Μάρτιο του 2012 που έλαβε χώρα το PSI η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων ανερχόταν σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις σε ό,τι αφορά τις μεθοδολογίες αποτίμησης αυτής της περιουσίας ισχύουν σε κάποιον βαθμό (εμπορική αξία για τα ακίνητα, αγοραία αξία για τα χρεόγραφα), αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει δραματικά την παραπάνω αναφερόμενη αξία, ίσως μόνο κατά ±15%.

Το PSI είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 7,3 δισ. ευρώ επί της ονομαστικής αξίας των κρατικών ομολόγων που διέθεταν τα Ταμεία κατά εκείνη τη χρονική στιγμή.

Πόσο σημαντική ήταν αυτή η απώλεια συγκρινόμενη με την τότε οικονομική κατάσταση των συνταξιοδοτικών ταμείων;

Τα ασφαλιστικά ταμεία διέθεταν την παραπάνω περιουσία, αλλά ταυτόχρονα κουβαλούσαν και ένα μακροχρόνιο χρέος, το οποίο απεικονίζει την πραγματική τους οικονομική κατάσταση και το οποίο γενικά οι κυβερνήσεις το κρατούσαν σε χαμηλό profile, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για να μην θορυβείται ο λαός.

Σύμφωνα με την «Ενοποιημένη χρηματοοικονομική εξέλιξη του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος 2008-2060, δεύτερη εκτίμηση της 22ας Ιουνίου 2010», που εκπονήθηκε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) σε συνεργασία με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ισχύουν τα παρακάτω:

Η Εκθεση αφορά την αναλογιστική μελέτη όλων των φορέων κύριας ασφάλισης της χώρας μας. Από τα εξαγόμενα της Εκθεσης γίνεται φανερό ότι οι χρηματοροές των κύριων συντάξεων παρουσιάζουν μακροχρόνιο έλλειμμα της τάξης του 200% του ΑΕΠ της χώρας (ΑΕΠ=190 δισ. ευρώ). Για να συμπεριλάβουμε όλο το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πρέπει να προσθέσουμε και το αντίστοιχο ποσό των επικουρικών συντάξεων, το οποίο ας υποθέσουμε ότι ανέρχεται σε 50% του ΑΕΠ, σύνολο 200% + 50% = 250% του ΑΕΠ, δηλαδή 190 επί 2,5 = 475 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, αφαιρούμε την υπάρχουσα περιουσία (475-25 = 450 δισ. ευρώ) για να καταλήξουμε στο μακροχρόνιο έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος στο σύνολό του.

Τα παραπάνω ποσά ελλειμμάτων αφορούν την κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος πριν αρχίσουν οι περικοπές που έγιναν από το 2010 και μετά.

Αρα, κατά εκείνη τη χρονική στιγμή, είχαμε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που έτρεχε με έλλειμμα 450 δισ. ευρώ και ήρθε το PSI και το επιβάρυνε κατά 7,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κατά 1,6% του χρέους. Επιτρέψτε μου να πω «Σιγά τα ωά».

Αυτή ήταν η «μεγάλη καταστροφή» που προκάλεσε στο συνταξιοδοτικό σύστημα το PSI.

* Ο κ. Παναγιώτης Ζαμπέλης είναι αναλογιστής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AON Hewitt.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή