Παραμένει στο «ραντάρ» των μεγάλων funds η Ελλάδα

Παραμένει στο «ραντάρ» των μεγάλων funds η Ελλάδα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κορυφαία hedge funds του πλανήτη συνεχίζουν να παρακολουθούν την Ελλάδα αν και εν μέρει αναθεωρούν τη στρατηγική τους για το 2016. Ωστόσο, δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, καθώς εκτιμούν ότι το β΄ εξάμηνο του 2016 θα σημειωθεί σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και προσδοκούν σε υπεραξίες από μετοχές και ομόλογα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όσο διαρκούσε η καταιγίδα πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές, τον Νοέμβριο, τα ξένα funds εμφανίστηκαν αγοραστές, αύξησαν τη συμμετοχή τους στο Χ.Α. κατά 2,4% και ελέγχουν πλέον το 59,2% της αγοράς, που αντιστοιχεί σε κεφάλαια ύψους 23,907 δισ. ευρώ (κλείσιμο Χ.Α. της 10ης Δεκεμβρίου 2015).

Το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου επισκέφθηκαν την Αθήνα στελέχη μεγάλων αμερικανικών funds που διαχειρίζονται το καθένα κεφάλαια ύψους από 10-12 δισ. δολ. και άνω για να εξετάσουν την εικόνα ομολόγων και μετοχών. Είχαν επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και CEO ελληνικών επιχειρήσεων, στα μετοχικά κεφάλαια των οποίων συμμετέχουν, για να αντιληφθούν το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, το ίδιο έκαναν και μικρότερα funds, με κεφάλαια της τάξης των 1-2 δισ. δολ. Αν το καλοσκεφθεί κανείς, στην Ελλάδα επενδύει η ελίτ των καλύτερων funds παγκοσμίως. Βρίσκονται επί 6 χρόνια εδώ και παρά τις ζημίες δεν αποχώρησαν.

Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, στο Χ.Α. σήμερα δραστηριοποιούνται 240 hedge funds, αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Τα πιο γνωστά ονόματα είναι του John Paulson, της Fidelity, της Fairfax, της Black Rock, της Fosun, της York Global Finance κ.ά. Ουσιαστικά, η σταδιακή επάνοδος των hedge funds άρχισε να συντελείται από τον Νοέμβριο του 2012, μολονότι εκείνη την περίοδο η χώρα μας απειλείτο με έξοδο από την Ευρωζώνη λόγω της καθυστέρησης στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Από το 2011

Η είσοδος των ξένων funds στις εισηγμένες του Ftse 25 που καταγράφεται από το 2011 πρόσφερε ρευστότητα στις επιχειρήσεις, κυρίως όμως τους διασφάλισε «διεθνές διαβατήριο» να αναζητήσουν μέσω ομολογιακών εκδόσεων φρέσκα κεφάλαια στο εξωτερικό, τα οποία οι εγχώριες τράπεζες αδυνατούσαν να καλύψουν. Ακόμη και πριν από την κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα από το 2008, η ελληνική αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ήταν μικρή με βάση τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα. Παράλληλα, αρκετά hedge funds, έχοντας συμμετάσχει την τελευταία τριετία σε road shows των ελληνικών εισηγμένων σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, έχουν ήδη επωφεληθεί των χαμηλών χρηματιστηριακών τιμών στην Ελλάδα, με σκοπό να επενδύσουν σε προβληματικές επιχειρήσεις και, εν συνεχεία, να τις πωλήσουν με κέρδος.

Τα hedge funds συνεχίζουν να βλέπουν στα μόνιτορ την Ελλάδα, αλλά δεν ενισχύουν την παρουσία τους. Ποτέ η πολιτική αβεβαιότητα δεν ήταν σύμμαχος των αγορών. Ωστόσο, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το β΄ εξάμηνο του 2016 θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα προκειμένου να ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Τι κοιτάζουν

Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συνδυάζουν οι εισηγμένες για να προσελκύσουν τα ξένα σχήματα είναι τα εξής:

• Να συγκαταλέγονται στους πρωταγωνιστές (leaders) των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται.

• Να εμφανίζουν κερδοφορία, αυξημένες ταμειακές ροές και χαμηλό δανεισμό.

• Ο δείκτης εξωστρέφειάς τους να ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο των 234 εισηγμένων, αφού σε αρκετές περιπτώσεις αυτών των εταιρειών το ποσοστό των εξαγωγών ξεπερνάει το 90%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή