Σε χαμηλές τιμές θέλουν να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια

Σε χαμηλές τιμές θέλουν να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τιμές που κυμαίνονται από 5 έως και 15 ευρώ για χαρτοφυλάκια 100 ευρώ διαμορφώνονται οι προσφορές για την αγορά «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων από επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται στον προθάλαμο της δραστηριοποίησής τους στην ελληνική αγορά, αναμένοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την αδειοδότησή τους.

Πρόκειται κυρίως για δάνεια που έχουν πάψει να αποπληρώνονται και θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, καθώς η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που τα έχει λάβει είναι στο στάδιο της πτώχευσης και η περιουσία τους εξαντλείται σε βιομηχανικά ακίνητα ή μηχανήματα. Αντίθετα, στα 40-50 ευρώ περίπου ανά 100 ευρώ δανείου εκτιμώνται οι τιμές για βιώσιμες επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό, προεξοφλώντας τη διαγραφή του ήμισυ της οφειλής με ανάληψη του μάνατζμεντ που θα εξασφαλίσει την εξυγίανσή της και στη συνέχεια την πώλησή της.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι τιμές που διαμορφώνονται σήμερα στην ελληνική αγορά έχουν υποχωρήσει σε σχέση με ό,τι ίσχυε έναν χρόνο πριν, όταν η αποτίμηση των αντίστοιχων «κόκκινων» δάνειων έφτανε έως και 30 ευρώ, καθώς οι συνθήκες στην οικονομία έχουν επιδεινωθεί. Η επιστροφή στην ύφεση, η νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με το χρονοβόρο δικαστικό σύστημα, συμπιέζουν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τις τιμές ακόμη πιο κάτω. Υψηλός, σύμφωνα με τις ίδιες αποτιμήσεις, παραμένει ο κίνδυνος χώρας που αυξάνει το κόστος ευκαιρίας για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, η οποία πάντως, εξαιτίας ακριβώς των υψηλών επισφαλειών που έχει συσσωρεύσει το τραπεζικό σύστημα, βρίσκεται ψηλά στο ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων για την αγορά χαρτοφυλακίων. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια έχουν ξεπεράσει το 41% των δανείων, τα καταναλωτικά έχουν εκτοξευθεί στο 53,3%, ενώ τα στεγαστικά έχουν αναρριχηθεί στο 35,6%.

Στις επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταβίβαση του δανείου με παράλληλη είσοδο του επενδυτικού φορέα στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Στην πρόσφατη έκθεσή της η ΤτΕ σημειώνει ότι η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βοηθούσε, εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, και στην ανάκτηση πόρων μέσω της πώλησης υφιστάμενων απαιτήσεων, προσελκύοντας παράλληλα επενδυτές που θα μπορούσαν να παράσχουν στήριξη στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Οι τράπεζες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να βγουν κερδισμένες από την πώληση χαρτοφυλακίων ακόμα και σε αυτές τις χαμηλές τιμές, στον βαθμό που αφορούν δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για μακρύ χρονικό διάστημα. Για τις κατηγορίες αυτές έχουν εγγράψει άλλωστε στους ισολογισμούς τους υψηλές προβλέψεις, και μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους μπορούν να τα διαγράψουν οριστικά από τα χαρτοφυλάκιά τους. Μεταβιβάζοντας έτσι ένα δάνειο 100 ευρώ στην τιμή των 10 ευρώ και στον βαθμό που έχουν πάρει όλη την αναγκαία πρόβλεψη, μπορούν σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις να έχουν ακόμη και κέρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή