Αποψη: 2015: Ελλάδα – Ευρώπη μια πολύ δύσκολη σχέση

Αποψη: 2015: Ελλάδα – Ευρώπη μια πολύ δύσκολη σχέση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​ι σχέσεις της Ελλάδας με την καρδιά λειτουργίας της Ευρώπης γράφουν πλέον 34 χρόνια πορείας, μιας διαδρομής πολύ γόνιμης και δημιουργικής για τον τόπο, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ευμάρεια της πλειονότητας των πολιτών έως τη μεγάλη κρίση. Εντούτοις, το 2015, που κλείνει τώρα, υπήρξε μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά στις σχέσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς τα πράγματα έφθασαν σε ένα οριακό σημείο καμπής. Η Ελλάδα κινδύνεψε να βρεθεί εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ενιαίου νομίσματος, μια εξέλιξη που μπορούσε να προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη τη διεθνή οικονομική κοινότητα. Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το 2015 η Ουάσιγκτον επικοινώνησε με την Αθήνα όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, για την παραμονή της Ελλάδας στον κεντρικό ευρωπαϊκό κορμό. Σε πρώτη ανάγνωση τα αποτελέσματα της χρονιάς αυτής δεν είναι τα καλύτερα όσον αφορά τις ελληνοευρωπαϊκές σχέσεις, σε δεύτερη αποτύπωση όμως υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία.

Από καθαρά οικονομικής πλευράς το κόστος για τη χώρα αυξήθηκε σε σύγκριση με δώδεκα μήνες πριν, σε σχέση δηλαδή με το τέλος του 2014. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο κρατούμενο και είναι πολύ σοβαρό για την αγορά και τα νοικοκυριά, διότι παρατηρήθηκε μείωση κερδοφορίας και εισοδημάτων, απώλεια αξιών και περιουσιών, αύξηση των φόρων, του χρέους και άλλων επιβαρύνσεων, χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται και οι προυποθέσεις για μια μεσοπρόθεσμη προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, η οποία είναι και το βασικό ζητούμενο για την κοινωνία. Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις δεν χαρακτηρίστηκαν τη χρονιά αυτή από ωριμότητα (και από τις δύο πλευρές) ή ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Και αυτό είναι πολύ αρνητικό. Αντιθέτως, κυριάρχησαν οι επιφυλάξεις, η καχυποψία, οι σκοπιμότητες, οι εκβιασμοί και τα αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον. Στο πολιτικό σκηνικό, τις σχέσεις με την Ευρώπη επιβάρυνε επίσης και η έλλειψη καθαρής γραμμής αντιπολίτευσης, η ανυπαρξία –για να είμαστε ακριβολόγοι– ενός σοβαρού και φερέγγυου πολιτικού συστήματος γενικώς.

Από την άλλη πλευρά, το 2015 αφύπνισε ορισμένες συνειδήσεις στην Ευρώπη, που αφορούν και την προοπτική των ελληνοευρωπαϊκών σχέσεων. Πρώτον, εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης και των προβλημάτων που δημιουργεί στον Νότο, ενισχύθηκε το αίτημα της αλληλεγγύης των κρατών-μελών. Δεύτερον, με την έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος, κυρίως κατά τους τελευταίους μήνες, αναδείχθηκε η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Η χώρα μας είναι μια σχέση αιχμής για την Ευρώπη. Είναι ένα κράτος-μέλος το οποίο δεν μπορείς έτσι εύκολα να το αφήσεις να βουλιάξει. Οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι αλυσιδωτές.

Και σε αυτό το μέτωπο αρχίζει και γίνεται συνείδηση ότι πρέπει το κέντρο να προασπίσει τις πιο αδύναμες χώρες, πόσο μάλλον την Ελλάδα που αποτελεί το ευρωπαϊκό σύνορο προς την Ανατολή. Τρίτον, κατά το 2015 κατέρρευσε εντός της χώρας μας ο μύθος των «κακών εταίρων» και των εύκολων δήθεν λύσεων για την ελληνική οικονομία. Το εγχώριο πολιτικό σύστημα οδηγείται αναγκαστικά τώρα σε πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις και η ελληνική κοινωνία –δυστυχώς επώδυνα ύστερα από όσα έχουν συμβεί– αντιλαμβάνεται τώρα αλήθειες που φρόντιζαν οι πολιτικοί να αποσιωπούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή